Extra belasting op ongezond voedsel

31 Jan, 2011

20 januari 2011

Helft Europeanen is van mening dat er extra belasting moet worden geheven op ongezond voedsel

Nederlanders leggen de verantwoordelijkheid voor het eten van gezond voedsel vooral bij zichzelf

De helft van de Europeanen is van mening dat extra belasting zou moeten worden geheven op ongezond voedsel. Dit geldt vooral voor inwoners van Frankrijk, Italië, Spanje en Rusland; meer dan 85% van hen vindt dat het risico op kanker afneemt door gezond te eten. Nederlanders zijn minder uitgesproken van mening dat actie vanuit de overheid noodzakelijk is, bijvoorbeeld in de vorm van het heffen van extra belasting op ongezonde voeding. Dit blijkt uit het onlangs verschenen European Health & Nutrition Survey 2010 van TNS NIPO.

Ruim de helft van de Nederlanders (53%), en een even groot deel uit het Verenigd Koninkrijk (55%), vindt bovendien dat er in de media te veel nadruk wordt gelegd op gezondheidskwesties. Driekwart van de Nederlanders heeft wel het idee dat gezonder eten de kans op kanker verkleint. Twee derde van de Europeanen (66%) let ook op gezondheidslabels die op verpakkingen staan, hoewel Nederlanders (52%) en Fransen (45%) dit wel minder doen dan de inwoners van andere landen. Driekwart van de Nederlanders is overigens wel van mening dat labels op voeding en drank kunnen helpen om gezonder te eten.

Petra Kramer van TNS NIPO verklaart: ‘Als regio zijn we behoorlijk goed op de hoogte van hoe een gezond voedingspatroon eruitziet en hoe we precies in de gaten kunnen houden wat we consumeren. De belangrijkste verschillen in onze kijk op gezond voedsel zijn onze meningen ten aanzien van hoe kan worden voorkomen dat men ongezond eet. In Italië, Rusland, Spanje en Frankrijk vinden de meeste mensen dat er belasting moet worden geheven op ongezond voedsel om mensen te ontmoedigen dit te eten. Terwijl men het hier in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk juist niet mee eens is. De Nederlanders, Duitsers en Britten zijn ook eerder geneigd zichzelf te zien als hoofdverantwoordelijke voor het eten van ongezond voedsel, terwijl men in andere landen de fabrikanten, media en regering vaker verantwoordelijk acht.’

Bron: TNS NIPO

Laat een reactie achter