Groente bij het ontbijt?

14 Apr, 2014

Vorige week opende het NOS journaal met het bericht dat we allemaal nog meer groente en fruit nodig hebben dan tot dusver het advies is. Minstens zeven porties per dag aan groente en fruit zijn er nodig om ons optimaal te beschermen tegen sterfte, kanker en hart- en vaatziekten.

De berichtgeving was gebaseerd op een wetenschappelijke publicatie in het British Medical Journal waarin de gezondheidsgegevens van 65.000 Engelsen en hun voeding worden geanalyseerd op verbanden. Deze grote groep Engelsen (leeftijd 35 plus) werd gedurende gemiddeld 7,7 jaar gevolgd. Het is een representatieve steekproef van de gemiddelde bevolking: van hoog opgeleid tot laaggeletterd; van gezond tot ongezond (Oyebode et al, 2014).

Groente en fruit inname ging samen met een 42% lagere kans op sterfte in de groep mensen die meer dan zeven porties groente en fruit gebruikte ten opzicht van de groep die slechts 1 portie groente en fruit gebruikte (adjusted HR 0.58 (95% CI 0.46 tot 0.71)). Groente en fruit inname ging samen met een 25% lagere kans op kanker (0.75 (0.59–0.96) en een 31% lagere kans op hart- en vaatziekten (0.69 (0.53 tot 0.88)). Groenten hadden een sterker beschermend effect dan fruit. Blikfruit of bevroren fruit bleek de kans op sterfte te verhogen. In deze resultaten is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, sociale economische klasse, BMI, alcoholgebruik en beweging.

Het Voedingscentrum adviseert ons op basis van de richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad om minstens twee stuks fruit en 2 ons groente dagelijks te gebruiken. Op basis van voedselconsumptiepeilingen blijkt een zeer beperkt deel van de Nederlanders te kunnen voldoen aan dit advies. Slechts 5 % van de Nederlanders eet voldoende groenten en 10% van de Nederlanders eet voldoende fruit (van Rossum et al, 2011).

Deze nieuwe studie pleit voor nog meer groente en fruit. Want des te meer groenten je gebruikt des te groter het beschermende effect, zelfs tot aan zeven porties of meer! Bottom line van dit verhaal is dat we vooral moeten zorgen dat wij en onze cliënten de richtlijnen voor de huidige adviezen naleven. Waarbij in dit geval meer altijd beter is. Tijd voor groente bij het ontbijt?

Referenties:
Oyebode O1, Gordon-Dseagu V, Walker A, Mindell JS. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. J Epidemiol Community Health. 2014 Mar 31. doi: 10.1136/jech-2013-203500.
Rossum CTM van (RIVM), Geurts M (RIVM). Hoeveel mensen voldoen aan de Richtlijnen goede voeding? In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. Bilthoven: RIVM, 26 maart 2013.
 

Laat een reactie achter