Het bestrijden van antibioticaresistentie
14 Nov, 2017
Naar schatting sterven wereldwijd 700.000 mensen jaarlijks aan infecties met resistente microben. Dit cijfer zal naar verwachting toenemen tot ongeveer 10 miljoen tegen 2050. Vorig jaar riep de Verenigde Naties antimicrobiële resistentie uit tot een van de grootste bedreigingen voor de wereldgezondheid.
Er zijn verschillende manieren om antibioticaresistentie te bestrijden. Een van de vanzelfsprekende manieren om antibioticaresistentie te bestrijden is het voorkomen van antibioticagebruik. Probiotica kunnen hier een rol in spelen. Meerdere studies bij zowel kinderen als volwassenen hebben laten zien dat het preventief gebruik van probiotica infecties op een afstand houdt.
Een andere manier is het ontwikkelen van nieuwe antibiotica of het ontwikkelen van alternatieven voor antibiotica. Onderzoek naar nieuwe antibiotica wordt volop uitgevoerd. Anderen geven aan dat het een kwestie van tijd is tot microben resistentie opbouwen voor deze nieuwe antibiotica, en dringen aan op innovatie. Bob Hancock, hoogleraar microbiologie en immunologie aan de Universiteit van British Columbia, ontwikkelt oplossingen die niet op nieuwe antibiotica zijn gericht. Hij werkt aan onderzoek naar probiotica. In het AMC wordt onderzoek uitgevoerd naar de werking van fecale transplantaties in de bestrijding van chronische darmontstekingen.
Ook bacteriofagen staan steeds meer in de belangstelling als het gaat om een serieus alternatief voor antibiotica. Een bacteriofaag is een virus dat bacillen kapotmaakt en zich niets aantrekt van de resistentie van een bacil. Al aan het begin van de twintigste eeuw werd ontdekt dat deze nuttige virussen infecties kunnen bestrijden. Zo wordt op grote schaal gewerkt aan het probleem van antibioticaresistentie (Hrvatin, 2017).
Het (bovenmatig) gebruik van antibiotica heeft ongewenste consequenties. In deze petitie wordt gevraagd om onderzoek te doen naar bacteriofagen als vervanger voor antibiotica.
Bron:
Hrvatin, V. (2017). Combating antibiotic resistance: New drugs or alternative therapies? Canadian Medical Association Journal, 189(37), E1199–E1199.