Huid als bron van Gezondheid! (deel 2)
20 Dec, 2010
20 juli 2010
Door: Erik- Alexander Richter
Hierbij het vervolg van deel 1 (De huid als bron van gezondheid). Zeker bij deze zonnige weersomstandigheden een must om te lezen en direct toe te passen! Veel leesplezier maar lees wel eerst deel 1, mocht u dat nog niet gedaan hebben…
Bij frequente sporters zien we ook een duidelijk beeld ontstaan. Buitensporters hebben veel meer vitamine D3 in hun lichaam dan binnensporters, vooral in voorjaar, zomer en herfst. In de winter moeten zij echter ook suppletie gebruiken om de minimum waarde te kunnen halen, die dan nog ver van de optimale waarde ligt. Komen ze onder die waarde dan zijn ze vaker ziek, hebben bijvoorbeeld vaker griep maar zijn ook veel gevoeliger voor blessures. Dat lijkt een les voor ons. Botbreuken komen vaker voor in de winter omdat dan de vitamine D3-status veel lager is, zo laag zelfs dat nagenoeg iedereen ver onder de minimumwaarde zit. Uiteraard kan het dan ook gladder zijn door sneeuw en ijs. Met andere woorden; buiten bewegen, midden op de dag in het zonnetje is prima voor je gezondheid en je vitamine D3-status. En inmiddels weten we dat daar veel grotere gezondheidsaspecten achter zitten dan alleen maar osteoporose tegen gaan.
Nu zult u terecht denken; wel leuk dat sporten in de zon, maar dat moet slecht voor je huid zijn! Het lijkt kiezen uit twee opties. Veel buiten, daardoor veel gezonder en een substantieel lager risico op allerlei soorten kanker en andere aandoeningen, maar wel huidveroudering, of een mooie huid, maar met alle bijbehorende gezondheidsrisico’s van dien. Gelukkig is er een oplossing. Twee dagen voor de gepubliceerde studie van de sporters (in juni 2010) kwam er een andere studie uit die wederom het nuttige effect van de zon gemeten had, maar nu in combinatie met het gebruik van huidbeschermende supplementen. (U ziet het, vitamine D3 is absoluut een hot topic. Alleen al in de eerste 2 weken van juni verschenen er meer dan 50 nieuwe publicaties over dit belangrijke stofje.) Uit die studie bleek dat een huid, beschermd met supplementen rijk aan carotenen, (kleurstoffen uit planten) effectief de huid kunnen beschermen tegen UV-licht, zonder de opbouw van vitamine D tegen te gaan.
Gelukkig zijn er nog veel meer natuurlijke stoffen die dit kunnen zodat de beschermingsgraad
nog verder opgevoerd kan worden. Denk aan de antioxidanten uit gekleurde bessen of de extracten daarvan. Of extracten uit druiven, groene thee, algen of andere kleurrijke planten. Deze beschermen de huid maar ook de ogen tegen de negatieve invloeden van UV-licht maar laten de positieve effecten gewoon bestaan. Wel de voordelen, niet de nadelen, echt beautyfood dus! En wie wil er niet genieten van de weldadige warmte van de zon? Het is zelfs effectief tegen een verhoogde bloeddruk of verhoogd cholesterolniveau. Probeer maar eens depressief te zijn als je lekker in de zon loopt. Overigens leveren de omega-3 vetzuren uit vis ook een belangrijke bescherming voor de huid. Ze remmen ontstekingen af en helpen eveneens verbranding door de zon te voorkomen. Vooral als er ook squaleen in de olie zit, een krachtige antioxidant en effectief tegen huidveroudering. Maar hoeveel zon hebben we nu nodig? Wat is verstandig, wat is teveel?
Dat hangt natuurlijk van de kleur van de huid af. Die vormt immers een natuurlijke barrière tegen de zon. Hoe dichter we bij de evenaar leven, dus meer zon, hoe donkerder de huid is. Daar is optimale bescherming nodig. Iemand met een donkere huid moet natuurlijk in onze regio veel langer in de zon om aan de zelfde vitamine D-opbouw te komen. We verdelen de huidskleuren doorgaans in type 1 t/m type 6. De eerste is zeer licht, zeg maar type afkomstig uit Schotland, de rossige types dus. Type 6 is zeer donker, zoals in Ivoorkust. Schotten verbranden binnen een paar minuten in Ivoorkust, andersom zullen mensen uit Ivoorkust amper of nooit kunnen verbranden in onze regio. Maar dat betekent ook dat de donkere huidskleur, midden op de dag minstens 30 tot wel 60 minuten zon nodig heeft terwijl de lichtste huidskleur met 5 of 10 minuten volstaat. Is uw huid iets minder gevoelig dan zal 10 tot 20 minuten een prima doorsnee zijn, maar bouw het langzaam op. Uiteraard geldt altijd: laat je huid nooit verbranden! Is de zon erg intensief of ben je op het water of hoog in de bergen? Zorg dan voor extra bescherming! Uiteraard bouw je alleen vitamine D op als je geen zonnefactor smeert. Maar als je na je 10 of 20 minuten langer in de zon wilt blijven, gebruik dan wel een zonnefactor zodat je veilig kunt genieten. Nog een extra tip; na het zonnen niet onder de douche met zeep want dat was je alle vitamine D weer van je huid af. Dit ligt er voor een dag of wat op als een vetachtige substantie en trekt langzaam in je huid. Gewoon afspoelen met water is echter geen probleem.
Welk moment van de dag is nu geschikt om vitamine D3 op te bouwen? Er moet dan UVB beschikbaar zijn. Je kunt dat vaststellen door naar de lengte van je schaduw te kijken. Als je schaduwlengte meer is dan je lichaamslengte dan is er geen UVB. Midden op de dag is je schaduwlengte het kortst en bouw je het snelst vitamine D op. Uiteraard is het ook logisch dat je zoveel mogelijk van je lichaam blootstelt aan de zon. Een burka is natuurlijk niet handig en verhoogt D3 tekorten dramatisch. Meer huidoppervlakte is meer D3-opbouw. Je kunt dan zelfs volstaan met een kortere tijd in de zon, wat het totaal nog veiliger maakt. Maar eigenlijk moet je gewoon genieten van de zon. En dat doe je optimaal met slimme nutricosmetics, beautyfood, rijk aan omega-3, squaleen en een veelvoud aan natuurlijke kleurstoffen voor de meest optimale huidbescherming. (Let wel op; nagenoeg alle multi-vitamines bevatten hoofdzakelijk synthetische werkstoffen die amper of niet in staat zijn je huid te beschermen tegen zonlicht.) Trouwens, zonnebrandcrèmes kwamen ook al niet best in het zonlicht te staan; volgens recent onderzoek bevatten ze allerlei kankerverwekkende stoffen waar je huid zeker niet op zit te wachten! Dat op zich zelf is al een artikel waard…
Zo zie je maar weer, de liefde voor de huid moet natuurlijk van twee kanten komen.
Bron http://www.beauty-food.info/de-huid-als-bron-van-gezondheid-deel-2/