Anatomie van acupunctuurmeridianen gelegen in fascia

20 Aug, 2019

Eerder dit jaar publiceerden Oostenrijkse arts-acupuncturisten en neurowetenschappers van het Johannes Bischko Institut für Akupunktur en het Neurologisches Zentrum am Krankenhaus Rosenhügel te Wenen een studie waarin de anatomie van acupunctuurmeridianen verder wordt ontrafeld.

In de Traditionele Chinese Geneeswijzen wordt chi (qi) beschreven als de levensenergie die de door de energiebanen, ofwel meridianen, stroomt en het lichaam van functie en energie voorziet. Om de functionele basis van acupunctuur uit te leggen, zijn verschillende westerse theorieën over dit meridiaansysteem geformuleerd. Toch is de anatomische basis voor het concept van meridianen nog niet opgehelderd. Het doel van de Oostenrijkse studie was om te zoeken naar repliceerbaar bewijs voor anatomische structuren die betrekking kunnen hebben op meridianen.

In de studie werd aangetoond dat acupunctuurmeridianen deel uitmaken van de menselijke extracellulaire matrix en dat fascia een belangrijk onderdeel vormt van de anatomische ondergrond van acupunctuurmeridianen. Tegelijkertijd weerleggen de bevindingen van deze onderzoekers de hypothese dat acupunctuurpunten gelocaliseerd zijn langs zenuwbanen. Slechts voor een paar acupuntuurpunten werd anatomisch bewijs aangetroffen voor hun locatie in zenuwbundels. Eerder werd verondersteld dat de zenuwbundels 80 procent van de acupunctuurpunten herbergen.

De gehele studie is hier gratis in te zien.

Bronvermelding:
Maurer N, Nissel H, Egerbacher M, Gornik E, Schuller P, Traxler H. Anatomical Evidence of Acupuncture Meridians in the Human Extracellular Matrix: Results from a Macroscopic and Microscopic Interdisciplinary Multicentre Study on Human Corpses. Evid Based Complement Alternat Med. 2019 Mar 21;2019:6976892. doi: 10.1155/2019/6976892. eCollection 2019.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter