Ayurvedabehandeling effectief bij artrose van de knie

20 Feb, 2018

In vergelijking met een standaard (westerse) behandeling is een ayurvedabehandeling voor artrose van de knie effectiever. Dit blijkt uit een recente dubbelblind placebogecontroleerde studie van de Charité Universiteit van Berlijn, uitgevoerd in samenwerking met het Indiase ministerie van AYUSH.

In totaal ondergingen 151 deelnemers een gepersonaliseerde ayurvedabehandeling (n=77) of een standaard (westerse) behandeling (n=74). De behandelingen vonden plaats in twee Duitse academische klinieken, waaronder het Immanuel ziekenhuis te Berlijn, en twee Duitse privéklinieken voor ayurveda. Deelnemers ontvingen vijftien behandelingen, verspreid over twaalf weken. Er werd beoordeeld of er sprake was van een afname van pijn volgens de ‘Western Ontario and McMaster University Osteoarthritis (WOMAC) Index’. Verder werd de kwaliteit van leven, mobiliteit, slaapkwaliteit, het gebruik van medicatie en de veiligheid van de behandelvormen in kaart gebracht. Een half jaar en een jaar na aanvang van de behandeling werd opnieuw beoordeeld of het effect ervan standhield.

De ayurvedabehandeling kon bestaan uit de volgende onderdelen: manuele behandeling, massage, ayurvedisch voedingsadvies, twee ayurvedische voedingssupplementen (ashwaganda en yogaraja guggulu), leefstijladvies, op de knie afgestemde yoga en een advies voor zelfmassage. De standaard (westerse) behandeling bestond uit manuele therapie, fysiotherapie, afvallen en pijnstillende medicatie, gebaseerd op de bestaande richtlijnen voor artrose van de knie.

Na drie maanden was de WOMAC-pijnscore in de ayurvedagroep van 91 naar 30 punten afgenomen. Deze afname met 61.0 punten (BI 52,4;69,6) bedraagt 66%. In de standaardtherapiegroep was sprake van een afname met 32 punten van 94 naar 62 (34%). Het verschil tussen beide behandelingen na week twaalf was significant en klinisch relevant (Cohen’s d 0.68 [95% CI:0.35;1.01]). Deze trend werd ook waargenomen voor de overige uitkomstmaten en hield een half jaar en een jaar na aanvang van de twaalf behandelingen stand (Kessler et al., 2018).

Bron:
Kessler, C. S., Dhiman, K. S., Kumar, A., Ostermann, T., Gupta, S., Morandi, A., … Witt, C. M. (2018). Effectiveness of an Ayurveda Treatment Approach in Knee Osteoarthritis – a Randomized Controlled Trial. Osteoarthritis and Cartilage.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter