Bescherming van de vrouwelijke vruchtbaarheid tegen hormoonontregelaars
02 Sep, 2019
Op dit ogenblik bestaan er meer dan 82.000 door de mens gemaakte chemicaliën en er komen er drie per dag bij. De meerderheid van deze chemicaliën is nooit getest op eventuele schade aan ons lichaam, ons immuunsysteem en hormonaal systeem. En zelfs als een stof getest is en schadelijk bevonden, kan deze in onze voedselketen terechtkomen.
Dat deze enorme hoeveelheid chemische prikkels ongezond is, is een feit. Neem alleen weekmakers in plastic als voorbeeld. Die zitten bijna overal in: van speelgoed tot behang en infuuszakken. Ze worden in verband gebracht met voortplantingsproblemen, maar ook met ADHD. Onlangs schreven wetenschappers in JAMA Pediatrics dat kinderen die in de baarmoeder aan hoge concentraties weekmakers zijn blootgesteld, een tragere taalontwikkeling hebben (Bornehag 2018).
Maar er is nog veel onbeantwoord dat vraagt om nader onderzoek. Een van de lopende internationale onderzoeksprojecten is het FREIA (Female Reproductive toxicity of Endocrine disrupting chemicals: a human evidence-based screening and Identification Approach). Binnen FREIA wordt onderzoek uitgevoerd naar de effecten van hormoonverstorende stoffen op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Tevens wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van valide onderzoeksmodellen. Prof. Majorie van Duursen, toxicoloog van de Vrije Universiteit van Amsterdam, coördineert het onderzoeksprogramma van FREIA.
Majorie van Duursen is een van de spreeksters op het aanstaande MBOG-congres ‘Onwel door welvaart’ dat op 5 oktober plaatsvindt. Ze zal daar onder meer verder ingaan op de vrouwelijke vruchtbaarheid en hormoonontregelaars op basis van bevindingen uit het FREIA-onderzoeksproject.
Meer informatie over het FREIA-project treft u hier.
Meer informatie over het MBOG-congres treft u hier.
Bronvermelding:
Bornehag, CG, Lindh C, Reichenberg A, Wikström S, Unenge Hallerback M, Evans SF, Sathyanarayana S, Barrett ES, Nguyen RHN, Bush NR, Swan SH. Association of Prenatal Phthalate Exposure With Language Development in Early Childhood. JAMA Pediatr. 2018 Dec 1;172(12):1169-1176. doi: 10.1001/jamapediatrics.2018.3115.