Tai chi van nut bij fibromyalgie

28 May, 2018

Bij fibromyalgie staan wijdverbreide pijn, pijngevoeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen op de voorgrond. Aerobe training is een fundamenteel onderdeel van de standaardbehandeling bij fibromyalgie en de meest voorgeschreven niet-medicamenteuze aanpak ervan. Bevindingen uit een nieuwe Amerikaanse studie van de Universiteit van Tufts en Brown suggereren echter dat tai chi een andere, mogelijk betere, therapeutische optie zou kunnen bieden. De studie, gedeeltelijk gefinancierd door het Amerikaanse nationaal centrum voor complementaire en integratieve gezondheid (NCCIH), werd gepubliceerd in het British Medical Journal.

Tai chi is een traditionele Chinese bewegingstechniek, die meditatie met diepe ademhaling, ontspanning en zachte bewegingen combineert. Het vermindert de pijn en geeft verbetering van lichamelijke en geestelijke gezondheid bij patiënten met fibromyalgie, zo blijkt uit eerder kleinschalig onderzoek. Deze nieuwe studie betrok 226 volwassenen met fibromyalgie, die in de zes maanden voorafgaand aan de studie niet hadden deelgenomen aan tai chi of soortgelijke praktijken. Hun gemiddelde leeftijd was 52 jaar, 92 procent was vrouw en 61 procent was blank. De deelnemers hadden gemiddeld al negen jaar pijn door fibromyalgie.

De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan begeleide cardiotraining, tweemaal per week gedurende 24 weken, of aan een van de vier tai chi-groepen (een of twee keer per week, gedurende 12 of 24 weken). De tai chi-sessies van een uur werden in de Yang-klassieke stijl onderwezen door een van de drie tai chi-docenten. De aerobe oefensessies betroffen cardiovasculaire oefeningen volgens de huidige aanbevolen richtlijnen van matige intensiteitsoefening voor fibromyalgie.

De onderzoekers beoordeelden veranderingen in totaalscores op de herziene fibromyalgie impact vragenlijst (FIQR). Deze lijst meet de algemene ernst van fibromyalgie, met inbegrip van de intensiteit van de pijn, fysieke functie, vermoeidheid, ochtendvermoeidheid, depressie, angst, moeilijkheden met werk, en algeheel welzijn. Na afloop van de studie waren de FIQR-scores in alle vijf behandelgroepen verbeterd, maar bij de gecombineerde tai chi-groepen was de verbetering aanzienlijk groter dan bij de groep die aerobe oefeningen hadden gedaan.

De verbetering was groter bij 24 weken tai chi-beoefening (een of twee keer per week) dan bij twaalf weken. Deelnemers in de tai chi-groepen woonden sessies bovendien vaker bij dan die in de groep van aerobe oefening.

Bron:
Wang C, Schmid CH, Fielding RA, et al. Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trial. BMJ. March 22, 2018. Epub ahead of print.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter