Meer dan helft minder antibiotica gebruik door homeopathie
31 Mar, 2014
De laatste decennia is er een toename van resistentie van bacteriën, terwijl er bijna geen nieuwe antibiotische middelen meer worden ontwikkeld. Daarmee is antibioticaresistentie een bedreiging voor de volksgezondheid geworden. Om ook in de toekomst de werkzaamheid van de beschikbare middelen te behouden, is het dus van het grootste belang om een verdere toename van resistentie te voorkomen.
In het tijdschrift Plos One is in januari een artikel gepubliceerd over bevindingen uit de zogenaamde EPI3- studies uitgevoerd in Frankrijk. Dit grootschalige landelijke onderzoek werd uitgevoerd met medewerking van 825 (huis)artsen en hun patiënten (2007-2008). Deze artsen gebruiken homeopathie, allopathie of een mengvorm van beiden. Deze studie in Plos One richt zich op het gebruik van antibiotica en koortsverlagende middelen bij infecties van de bovenste luchtwegen bij patiënten die m.b.v. homeopathie door hun huisarts zijn behandeld, patiënten die met allopathie zijn behandeld en patiënten die beide vormen door hun huisarts toegediend kregen (Grimaldi, 2014).
De gegevens van 518 volwassenen en kinderen met infecties van de bovenste luchtwegen werden geanalyseerd. Uit deze analyse bleek antibiotica 57% minder vaak te worden voorgeschreven bij een homeopatische behandeling, ten opzichte van de allopatische behandeling (Odds ratio (OR) = 0.43, 95% confidence interval (CI): 0.27-0.68). Koortswerende middelen werden 46% minder vaak voorgeschreven (OR = 0.54, 95% CI: 0.38-0.76).
Onderzoekers hebben naast geneesmiddelgebruik vanzelfsprekend ook gekeken naar herstel van de infecties van de bovenste luchtwegen. Het verloop van herstel was in beide groepen vergelijkbaar, een iets snellere respons werd gezien in de groep die met allopathie werd behandeld (waaronder antibiotica) (OR = 1.16, 95% CI: 0.64-2.10). Daarnaast kwamen sinusitis of otitis media vaker voor in de groep die met homeopathie werd behandeld, maar dit verschil is niet significant en kan dus op toeval berusten.
Nederland heeft een traditie in het terughoudend voorschrijven van antibiotica voor humaan gebruik, ten opzichte van landen als Frankrijk waar 3-4 keer zo frequent antibiotica wordt voorgeschreven. Desondanks kunnen de resultaten van deze studie ook van belang zijn om het antibioticagebruik in Nederland terug te dringen.
Het complete artikel over dit onderzoek is hier te lezen.
Bron: Grimaldi-Bensouda L, Bégaud B, Rossignol M, Avouac B, Lert F, et al. (2014) Management of Upper Respiratory Tract Infections by Different Medical Practices, Including Homeopathy, and Consumption of Antibiotics in Primary Care: The EPI3 Cohort Study in France 2007–2008. PLoS ONE 9(3): e89990.