Muziek en meditatie vertragen cognitieve achteruitgang
20 Feb, 2017
Door: Fleur Kortekaas
Het beoefenen van eenvoudige meditatie of het luisteren naar muziek keert geheugenverlies om bij volwassenen met subjectieve cognitieve achteruitgang (SCD). Dit blijkt uit de resultaten van een onlangs gepubliceerde verkennende studie (Innes, Selfe, Khalsa, & Kandati, 2017).
Er is sprake van subjectieve cognitieve achteruitgang (SCD) als mensen het gevoel hebben dat hun geheugen achteruit begint te gaan. Dit haperende geheugen kan een voorteken zijn van de ziekte van Alzheimer. Behandeling van mensen met SCD in een vroeg stadium kan de progressie naar de ziekte van Alzheimer vertragen.
‘De vroege interventieperiode is heel belangrijk, omdat er dan minder sprake en hinder is van neurodegeneratieve afwijkingen. Meditatie of het luisteren naar muziek zijn kosteneffectief, gemakkelijk voor mensen om te doen, niet-invasief en er zijn geen bijwerkingen. Tegelijkertijd blijkt muziek en meditatie het geheugen, cognitie, evenals stress, stemming, slaap en kwaliteit van leven gunstig te beïnvloeden’ meldt hoofdonderzoeker Innes van de Universiteit van West Virginia.
Dr Innes en haar onderzoeksgroep wezen 60 volwassenen met SCD willekeurig toe aan een Kirtan Kriya meditatieprogramma of een muziek-beluisterprogramma. Hun leeftijd varieerde van 50 tot 84 jaar (gemiddelde 61 jaar). De studiedeelnemers werden opgeleid voor het uitvoeren van Kirtan Kriya meditatie. Beide groepen kregen de opdracht om dagelijks 12 minuten lang gedurende 6 maanden te mediteren of muziek te beluisteren. Na drie maanden vertoonden beide groepen duidelijke en belangrijke verbeteringen in het geheugen en de cognitieve prestaties ten opzichte van de start van de studie. Deze verbeteringen werden gehandhaafd of verbeterd na 6 maanden oefenen.
Meditatie en muziek beluisteren verlagen stress en hierdoor verbeteren zij ook de bloeddruk. Een gezonde bloeddruk zorgt voor een gezond brein. ‘Wij zijn zeer verheugd over deze bevindingen, en we hopen te kunnen blijven werken aan vervolgonderzoek binnen dit gebied van leefstijlgeneeskunde’ zeiden de onderzoekers enthousiast.
Bron:
Innes, K. E., Selfe, T. K., Khalsa, D. S., & Kandati, S. (2017). Meditation and Music Improve Memory and Cognitive Function in Adults with Subjective Cognitive Decline: A Pilot Randomized Controlled Trial. Journal of Alzheimer’s Disease, 56(3), 899–916.