Negen van de tien gevallen kinderhoofdpijn met voeding op te lossen
05 Sep, 2017
Er is een verband tussen voedsel en hoofdpijn bij kinderen, maar de precieze reikwijdte van dit verband is niet helder. Daarom volgde de Engelse kinderarts Sepi Taheri, werkzaam op de polikliniek van het ziekenhuis van London te Canada, 115 van haar hoofdpijn-patiëntjes gedurende een behandeling. Uit haar studie blijkt dat het elimineren van bepaalde triggers uit de voeding bij negen van de tien kinderen tot verbetering van de hoofdpijn leidt.
De behandeling bestond voornamelijk uit het elimineren van zeven voedingsmiddelen of voedingstoevoegingen die bekend zijn voor het kunnen uitlokken van hoofdpijn. Sepi Taheri vroeg de kinderen om gedurende zes weken deze voedingsmiddelen niet te gebruiken en ze verzocht de ouders een hoofdpijndagboek bij te houden voor hun kind.
Honderd kinderen kwamen opdagen voor een vervolgconsult. Van deze honderd kindjes reageerde 13% niet op een eliminatiedieet, 87% had geen hoofdpijn meer gekregen sinds de start van het eliminatiedieet. Voor de meeste van deze groep kinderen werd dit herstel van hoofdpijn bereikt door maar 1 tot 3 producten niet te gebruiken.
Cafeïne was de meest waargenomen trigger voor hoofdpijn bij kinderen (28 kinderen), gevolgd door mononatriumglutamaat (25), cacao (22), aspartaam (13), kaas (13), citrusvruchten (10) en nitraat (6). Een kind was gevoelig voor tomaat. Opvallend was haar observatie dat de kinderhoofdpijn getriggerd wordt wanneer er een cumulatief effect door steeds maar weer innemen van een product zich opstapelt, in tegenstelling tot een enkele inname van een voedingstrigger (Taheri, 2017).
Bron:
Taheri, S. (2017). Effect of exclusion of frequently consumed dietary triggers in a cohort of children with chronic primary headache. Nutrition and Health, 23(1), 47–50.