Gratis beschikbaar: systematische review voedingssupplementen bij PCOS
09 Jan, 2018
Een compleet en up-to-date overzicht van alle studies die ooit gepubliceerd zijn over voedingssupplementen en polycysteus-ovariumsyndroom is gratis online beschikbaar. De systematische review biedt een overzicht van de evidence van het effect van voedingssupplementen en kan in feite dienen als een onafhankelijk opgesteld protocol. Een systematische review houdt namelijk rekening met de kwaliteit van de individuele studies. In de samenvattende analyse worden uitsluitend studies opgenomen die methodologisch correct zijn uitgevoerd (dit ten opzichte van een gewone ‘review’ waarbij deze selectie niet plaatsvindt).
Susan Arentz, natuurgeneeskundige en promovendus bij het National Institute of Complementary Medicine, Western Sydney University te Australië stelde deze publicatie op. In het kader van een wereldwijd consortium naar onderzoek in de natuurgeneeskunde, bestudeert zij PCOS en de natuurlijke behandeling ervan. Zij publiceerde reeds meerdere onderzoeken op dit terrein.
Deze systematische review is gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine. Samen met coauteur Smith zocht Arentz tot juli 2017 naar studies waarin (onderzochte) kruiden of voedingssupplementen werden vergeleken met placebo of met andere vormen van zorg. Uiteindelijk konden zij 24 studies onder ruim duizend vrouwen opnemen, waarin de effecten van in totaal zeven voedingssupplementen en vier kruiden zijn onderzocht.
Er werd geen bewijs gevonden voor de werkzaamheid van calcium en vitamine D in vergelijking met metformine. Groene thee verminderde de amenorrhoea in vergelijking met placebo. Kaneel had geen invloed op het aantal menstruaties per maand in vergelijking met placebo, terwijl er voor kaneel wel milde bijwerkingen werden gevonden. Een toename in vruchtbaarheid, een verbetering van stofwisselingshormonen en hyperandrogenisme werd gevonden voor inositol. Cholesterol verbeterde door omega-3 visolie (Arentz, Smith, Abbott, & Bensoussan, 2017).
De hele publicatie is hier in te zien.
Bron:
Arentz, S., Smith, C. A., Abbott, J., & Bensoussan, A. (2017). Nutritional supplements and herbal medicines for women with polycystic ovary syndrome; a systematic review and meta-analysis. BMC Complementary and Alternative Medicine, 17(1), 500.