Tekort aan vitamine D verdubbelt het risico op dementie
02 Sep, 2014
Ouderen met zeer lage niveaus van vitamine D hebben een 122% verhoogd risico op dementie vergeleken met degenen met een hoger niveau, volgens een grote prospectief uitgevoerde studie (Littlejohns et al., 2014). Dit verband werd gevonden voor zowel de ziekte van Alzheimer als andere vormen van dementie. “De studie biedt robuust bewijs van het verband tussen vitamine D en cognitie”, stelt de Britse onderzoeker David J. Llewellyn, PhD, hoofdmedewerker in klinische epidemiologie van de Universiteit van Exeter.
In eerder onderzoek werd dit verband tussen vitamine D en de ziekte van Alzheimer ook al blootgelegd (Annweiler et al., 2012). In dit onderzoek hadden vrouwen van 75 jaar en ouder een 73% lagere kans op de ziekte van Alzheimer ten opzichte van vrouwen die weinig vitamine D in hun voeding gebruikten (60 mcg per week ten opzichte van 50 mcg per week). Vitamine D beschermt de hersenen doordat het ontsteking en schade aan zenuwcellen vermindert en doordat het de neerslag van B-amyloïd op neuronen beperkt (Nissou et al., 2014).
Vernieuwend van het Britse onderzoek is de wijze waarop zij cijfermatig het risico op dementie in verband hebben gebracht met de daadwerkelijke niveaus van vitamine D in het bloed van de deelnemers. In totaal namen 1658 ouderen van 65 jaar en ouder deel aan het onderzoek. Ouderen die minder dan 25 nmol/L vitamine D in hun bloed hadden, hadden het hoogste risico op dementie (122% meer dan de groep met meer dan 50 nmol/L in hun bloed). Ouderen met een niveau van vitamine D tussen de 25 en 50 nmol/l hadden 70% meer risico op dementie. Onderzoekers vonden bij niveaus van vitamine D hoger dan 50nmol/L. per dag vrijwel geen aanvullende beschermende effecten.
Bij lage vitamine D niveaus "moeten de alarmbellen rinkelen", zei Dr. Llewellyn. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een vitamine D spiegel van 50 nmol/l voor ouderen boven de 70 jaar. Om deze spiegel te behouden wordt dagelijkse suppletie van 20 mcg vitamine D per dag aanbevolen. De bevindingen in deze studie onderschrijven deze adviezen van de Gezondheidsraad aan ouderen.
Klik hier voor het gehele artikel.
Referenties:
Annweiler, C., Rolland, Y., Schott, A. M., Blain, H., Vellas, B., Herrmann, F. R., & Beauchet, O. (2012). Higher vitamin D dietary intake is associated with lower risk of alzheimer's disease: a 7-year follow-up. J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 67(11), 1205-1211. doi: 10.1093/gerona/gls107
Littlejohns, T. J., Henley, W. E., Lang, I. A., Annweiler, C., Beauchet, O., Chaves, P. H., . . . Llewellyn, D. J. (2014). Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Neurology. doi: 10.1212/WNL.0000000000000755
Nissou, M. F., Guttin, A., Zenga, C., Berger, F., Issartel, J. P., & Wion, D. (2014). Additional Clues for a Protective Role of Vitamin D in Neurodegenerative Diseases: 1,25-Dihydroxyvitamin D3 Triggers an Anti-Inflammatory Response in Brain Pericyte. J Alzheimers Dis. doi: 10.3233/jad-140411