DASH-dieet effectief bij migraine

03 Sep, 2018

Migraine komt veel voor in Nederland. Er zijn ruim 266.000 migrainepatiënten bekend bij de huisartsen. In de periode 1990-2015 is het aantal personen dat met migraine naar de huisarts ging flink gestegen. Sinds 1990 is de prevalentie voor zowel mannen als vrouwen verdrievoudigd. Migraineaanvallen zijn ingrijpend. Werk, concentratie en levensplezier kunnen eronder lijden. Hoewel zij er vaak zelf de vinger niet precies op kunnen leggen, geven veel migrainepatiënten aan dat bepaalde voeding een aanval kan triggeren. En in de natuurgeneeskunde ziet men soms dat een dieet beperkt in biogene aminen de ernst en frequentie van migraineaanvallen kan verminderen.

Onlangs publiceerden wetenschappers in het medisch vaktijdschrift Nutrition and Neuroscience de resultaten van een observationele studie naar de werking van het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) bij 266 vrouwen die aan migraine leden (Mirzababaei et al., 2018). Vrouwen bezochten een hoofdpijnkliniek en kregen het voedingsadvies om het DASH-dieet te gaan volgen.

Uit de studie bleek dat de vrouwen die zich het beste aan het dieet konden houden 46 procent minder kans hadden op een ernstige migraineaanval in vergelijking met vrouwen die zich het minst aan het dieet hielden (OR=0.54, 95%CI=0.35-0.83, P<0.005). De frequentie van de aanvallen nam bovendien met meer dan een derde af bij degenen die zich aan het DASH-dieet hielden (OR=0.64, 95%CI=0.44-0.95, P<0.005).

Het DASH-dieet is rijk aan kalium, magnesium, calcium, eiwitten en vezels. Het dieet beperkt de consumptie van rood vlees, toegevoegde suikers en suikerhoudende dranken en het promoot het eten van volle granen, vis, gevogelte en noten/zaden.

Bron:
Mirzababaei, A., Khorsha, F., Togha, M., Yekaninejad, M. S., Okhovat, A. A., & Mirzaei, K. (2018). Associations between adherence to dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet and migraine headache severity and duration among women. Nutritional Neuroscience, 1–8.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter