De impact van versuikering

01 Oct, 2018

Advanced Glycation End Products (AGEs) zijn versuikeringseindproducten die in onze stofwisseling ontstaan en mede bijdragen aan veroudering. Denk bijvoorbeeld aan de vorming van bruine pigmentvlekken op de huid van de handen bij ouderen.

Dit proces, waarbij een suikermolecuul zich hecht aan een lichaamseiwit, beschadigt eiwitten zodanig dat ze voor het lichaam niet te herstellen zijn en onbruikbaar worden. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van deze versuikeringsstoffen is een te hoge bloedsuikerspiegel. De gedenatureerde eiwitten vormen een grote belasting voor onze bloedsomloop. Stapeling draagt bij aan het risico op een beroerte of hartaanval, maar is ook verbonden met (vasculaire) dementie en alzheimer. Het goede nieuws is dat een gezonde leefstijl de vorming van deze zogenaamde glycotoxines kan voorkomen.

AGEs maken we niet alleen zelf aan, maar krijgen we ook binnen via onze voeding. Onlangs bevestigde onderzoek dat nierschade bij mensen met diabetes verminderd kan worden door beperking van de inname van AGEs via de voeding.

Vooral het kookproces is van invloed op de vorming van AGEs. Droge hitte, zoals in een oven, zorgt voor een tien- tot honderdvoudige toename van de vorming van AGEs ten opzichte van het rauwe product. Voornamelijk dierlijke producten, rijk aan vet en eiwit, vormen tijdens het kookproces veel AGEs. Koolhydraatrijke voeding zoals bepaalde soorten groente, fruit, volkoren granen en melk bevatten vrij weinig AGEs. De vorming van AGEs wordt geremd door stomen, korter koken, bakken bij lage temperaturen en gebruik van zure ingrediënten zoals citroensap en azijn.

Bron:
Normand G, Lemoine S, Villien M, Le Bars D, Merida I, Irace Z, Troalen T, Costes N, Juillard L. AGE Content of a Protein Load Is Responsible for Renal Performances: A Pilot Study. Diabetes Care. 2018 Jun;41(6):1292-1294. Epub 2018 Apr 2.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter