Het effect van suikervrij eten op de lever
04 Feb, 2019
Leverschade neemt over een periode van twee maanden met zes procent af als jongeren met leververvetting/NAFLD geen toegevoegde suikers meer innemen, zo blijkt uit onderzoek. NAFLD is niet alleen een probleem van volwassenen, het kan ook al op jonge leeftijd voorkomen. Het is onbekend hoeveel jongeren leververvetting hebben, maar onder volwassenen is het een epidemie; naar schatting een kwart tot een derde van de volwassenen heeft de aandoening.
In de natuurlijke zorg geven we aan onze cliënten vaak de tip suiker te minderen. Met name geraffineerde en aan voeding toegevoegde suikers vermijden, staat centraal in dit advies. Een hoge consumptie van toegevoegde suikers belast de lichaamsstofwisseling op veel manieren.
Het is een ingrijpend advies; de verleiding van suikerrijke voeding is overal om ons heen aanwezig. De cliënt die met het advies geen toegevoegde suikers te gebruiken de supermarkt ingaat, komt in een ‘voedingswoestijn’ terecht. Meer dan de helft van het voedingsaanbod valt af als je producten zoekt zonder toegevoegde suikers. Vooral voor jongeren is minderen met suiker lastig. Uit de studie van de Universiteit van California blijkt echter dat het zinvol is om te adviseren met suiker te minderen en dit proces te begeleiden bij jongeren die al lijden aan niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).
Meer over de lever vindt u in editie 5/2018 van OrthoFyto.
Bron
Schwimmer, J. B., Ugalde-Nicalo, P., Welsh, J. A., Angeles, J. E., Cordero, M., Harlow, K. E., … Vos, M. B. (2019). Effect of a Low Free Sugar Diet vs Usual Diet on Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adolescent Boys. JAMA, 321(3), 256.