Waterkers en zijn genezende werking
04 Mar, 2011
Er is de laatste jaren een duidelijke herwaardering van groenten vast te stellen. Groenten zijn relatief goedkoop, worden gemakkelijk in ons klimaat geteeld en zijn, afwisselend volgens de soort, het hele jaar beschikbaar. Het ‘gezondheidsbroodje’ belegd met verse rauwe groente is in onze jachtige samenleving niet meer weg te denken.
Wetenschappers hebben ontdekt dat een aantal groentesoorten een antioxiderende werking heeft en bio-actieve substanties bezit. Groenten bezitten waardevol eiwit, een lage calorie-inhoud, veel ruwe vezels en zijn rijk aan natuurlijke kleurstoffen, die gunstig zijn voor de gezondheid juist omwille van hun antioxiderende werking. De groenten uit de familie van de kruisbloemigen zoals broccoli, koolsoorten, spruitjes en radijzen zijn in voedingswetenschappelijke kringen erg gewaardeerd omwille van hun bioactieve substanties, dit zijn stoffen met een farmacologische werking, d.w.z. dat deze voedingsmiddelen, naar het voorbeeld van Hippocrates, als medicijn worden gebruikt. Een plantje, binnen deze plantenfamilie, dat wonderwel er bovenuit steekt, is de waterkers. Uiteraard is het belangrijk dat ze vers en van goede kwaliteit zijn met een duidelijke voorkeur naar biologische kwaliteit.
> Dit artikel van Jan Dries (gepensioneerd gezondheidstherapeut) lees u op pagina 60 & 61 van VNGK 2/11