Baby’s ontvangen na keizersnede toch darmbacteriën van hun moeder
30 Mar, 2023
Baby’s ontvangen essentiële bacteriën van hun moeder tijdens de geboorte en direct daarna, ongeacht of ze via een natuurlijke bevalling of keizersnede geboren worden. Onderzoekers van het UMCU onderzochten in welke mate de verschillende microbiomen van de moeder (huid, moedermelk, neus, keel, ontlasting en vagina), het microbioom van haar baby bepaalden. Ze ontdekten dat baby’s die via een keizersnede zijn geboren tijdens de geboorte minder van het darmmicrobioom van hun moeder ontvangen, maar dat dit deels gecompenseerd lijkt te worden daarna door bacteriën uit de moedermelk.
Om te begrijpen hoe het microbioom zich in de eerste levensmaand ontwikkelt, onderzocht het team 120 Nederlandse moeders en pasgeboren baby's en nam het herhaaldelijk monsters. Onderzoekers zagen dat moeders via diverse routes bacteriën kunnen overdragen en als sommige van deze routes om de een of andere reden geblokkeerd zijn – zoals in geval van een keizersnede - dan kan overdracht van microben naar het kind nog steeds via andere routes plaatsvinden. Ongeacht de geboorteroute, vonden de onderzoekers dat ongeveer 58 procent van het microbioom van een baby afkomstig is van de moeder.
De overdacht van microbiële gemeenschappen van moeder naar zuigeling was echter niet voor elke route hetzelfde: via een keizersnede geboren baby's ontvingen minder microben van het vaginale en fecale microbioom van hun moeder, maar kregen - kennelijk ter compensatie - meer microben van de moedermelk. Borstvoeding is dus nog belangrijker voor kinderen die via een keizersnede worden geboren en die daardoor geen darm- en vaginale microben van hun moeder krijgen.
Bronvermelding:
1. UMC Utrecht. (8 maart 2023). Borstvoeding nog belangrijker na keizersnede [persbericht].
2. Bogaert D., et al. (2023). Mother-infant microbiota transmission and infant microbiota development across multiple body sites. Cell Host & Microbe, 31:1-14.