Belangrijke erkenning voor complex trauma

01 Sep, 2022

In onze complementaire praktijken en om ons heen in de maatschappij zien we uitingen van mentaal lijden. In het bijzonder mentaal lijden vanwege onopgelost of onvoldoende herkend trauma. Hoewel nog steeds onvoldoende, vindt steeds vaker erkenning en herkenning van trauma plaats.

Onze kennis over trauma staat gelukkig ook niet stil. Onlangs berichtte GGZTotaal dat de erkenning van complex trauma een stap dichterbij is gekomen na de publicatie over het zogenaamde Complex post-traumatic stress disorder door een groep vooraanstaande psychiaters in The Lancet. Zij geven daarin een beschrijving van deze complexe vorm van stress als gevolg van herhaalde traumatische gebeurtenissen, zoals seksueel of fysiek misbruik in de kindertijd, huiselijk geweld of langdurige blootstelling aan oorlogsgeweld. Het internationaal team onder aanvoering van de Universiteit van Zürich heeft in deze publicatie de symptomen van de ’nieuwe’ diagnose samengevat en richtlijnen opgesteld voor klinische beoordeling en behandeling.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit jaar de nieuwe diagnose complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS), ook wel complex trauma, opgesteld. Deze stressstoornis staat naast de al bekende posttraumatische stressstoornis (PTSS). Beide stoornissen vallen onder het overkoepelende begrip ‘Disorders specifically associated with stress’.

CPTSS is een aandoening die ontstaat wanneer iemand zich langdurig in een lichamelijke of psychische (levens-)bedreigende situatie bevindt, zonder de mogelijkheid om aan de situatie te ontsnappen. CPTSS is (nog) niet opgenomen in de DSM-5, maar wel al in de Internationale classificatie van ziekten (ICD-11) van de WHO.

Bronvermelding:
GGZ Totaal. Een stap dichter bij de erkenning van complex trauma. juli 2022. Geraadpleegd op 29 augustus via www.ggztotaal.nl/een_stap_dichter_bij_de_erkenning_van_complex_trauma
Maercker, A., Cloitre, M., Bachem, R., Schlumpf, Y. R., Khoury, B., Hitchcock, C., & Bohus, M. (2022). Complex post-traumatic stress disorder. Lancet (London, England), 400(10345), 60–72.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter