Berkenweerschijnzwam mogelijk interessant voor behandeling Covid-19
12 Oct, 2020
De afgelopen jaren zijn er verschillende uitbraken geweest van coronavirussen, waaronder SARS-CoV-1 (2002-2003), MERS-CoV (2012) en nu SARS-CoV-2. Helaas is er nog geen vaccin of specifieke behandeling tegen Covid-19, al zijn bepaalde medicijnen succesvol gebleken in het remmen van het virus. Van natuurlijke kruiden en paddenstoelen is bekend dat ze een grote antivirale en anti-inflammatoire werking hebben. Vooral Inonotus obliquus, de berkenweerschijnzwam, is veelbelovend voor de behandeling van Covid-19, zo blijkt uit een review, uitgevoerd door onderzoekers van de University of Bradford.
In de review komen studies naar diverse extracten aan bod die een bewezen grote antivirale en anti-inflammatoire capaciteit bezitten. Het gaat veelal om traditionele Chinese medicijnen, die al eeuwenlang worden ingezet en waarover overeenstemming bestaat over de lage toxiciteit. In de review is gekeken naar de volgende kruiden en paddenstoelen: Prunella vulgaris (gewone brunel), Allium sativum (knoflook), Zingiber officinalis (gember), Lentinus edodes mycelium (shiitake), Grifola frondosa (eikhaas), Ganoderma lucidum (reishi), Chlorella vulgaris en Inonotus obliquus (zie ook tabel).
De data in deze review tonen duidelijke effecten van deze kruiden en paddenstoelen tegen allerlei virussen, waaronder Covid-19. De onderzoekers benadrukken daarbij vooral de inzet van Inonotus obliquus, ook bekend als berkenweerschijnzwam. Ze noemen de zwam een potentiële kandidaat voor behandeling van Covid-19. De berkenweerschijnzwam groeit in Azië, Europa en Noord-Amerika, waar extracten worden gebruikt vanwege onder meer de tumorremmende, antioxidatieve, leverbeschermende en anti-inflammatoire eigenschappen. In Azië wordt het ook veel gebruikt om het ademen te vergemakkelijken en ontstekingen in de neus te verminderen. Bij Covid-19 zou het mogelijk het vrijzetten van een serie aan pro-inflammatoire cytokines kunnen verhinderen, een veelvoorkomende complicatie bij deze ziekte.
Met de huidige pandemie zijn veel wetenschappers bezig met de ontwikkeling van een potentieel vaccin. De inzet van kruiden en paddenstoelen moet echter niet over het hoofd worden gezien, benadrukken de wetenschappers. Mede omdat ze vergeleken met commerciële geneesmiddelen makkelijk voorhanden en veel goedkoper zijn.
Bronvermelding:
Shahzad, F. et al., The Antiviral, Anti-Inflammatory Effects of Natural Medicinal Herbs and Mushrooms and SARS-CoV-2 Infection, Review, Nutrients, 2020 Aug 25;12(9):E2573.