Effect van muziek op cognitie na een beroerte
09 Dec, 2024
Eerdere studies suggereren dat muziek luisteren een positieve invloed kan hebben op cognitieve functies en stemming bij patiënten met cognitieve stoornissen na een beroerte. Gepersonaliseerde muziek, afgestemd op de voorkeuren van de patiënt, lijkt daarbij effectiever dan generieke muziek. Er is echter nog onvoldoende klinisch bewijs om muziek standaard in revalidatiezorg op te nemen.
Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie onderzocht het effect van gepersonaliseerde muziek luisteren op stemming, cognitieve functies en dagelijkse activiteiten (ADL’s) bij patiënten met cognitieve stoornissen na een beroerte. Er werden 34 patiënten willekeurig toegewezen aan een muziekgroep of controlegroep. De muziekgroep luisterde drie maanden naar een op maat gemaakte afspeellijst gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. De controlegroep luisterde naar witte ruis. De onderzoekers evalueerden de cognitieve en neurologische functies, stemming en ADL’s met behulp van gevalideerde meetinstrumenten.
Uit de studie bleek dat de muziekgroep significant beter presteerde op de Montreal Cognitive Assessment (MoCA), met name op domeinen zoals uitgestelde herinnering en oriëntatie. De muziekgroep scoorde bovendien beter op de National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS). Verder scoorde de muziekgroep hoger op de Barthel Index (BI), een maat voor zelfredzaamheid, en gaven mantelzorgers van de patiënten lagere scores op de Zarit Caregiver Burden Interview (ZBI), wat wijst op een verminderde zorglast. Er werden geen effecten gevonden in angst- en depressiescores.
De onderzoekers concluderen dat gepersonaliseerde muziek luisteren het herstel van cognitieve en neurologische functies kan bevorderen en de belasting van mantelzorgers kan verminderen. Zij benadrukken de potentie van muziektherapie als aanvullende interventie in de revalidatiezorg en pleiten voor vervolgonderzoek.
Bronvermelding:
Fan, L. P., & et al. (2024). Effects of personalized music listening on post-stroke cognitive impairment: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 57: 101885.