Fysieke oefeningen en cognitieve stimulatie bij alzheimer

28 Oct, 2024

De ziekte van Alzheimer begint over het algemeen sluipend en kan progressief verergeren. Dit onderzoek had als doel het effect van fysieke oefeningen en cognitieve stimulatie te onderzoeken op cognitie, fysieke functies en de kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.

De studie betrof een gerandomiseerd gecontroleerd, enkelblind onderzoek. Zestig deelnemers (gemiddelde leeftijd 77,8 jaar), werden gerandomiseerd ingedeeld in een groep die alleen fysieke oefeningen deed (n = 20), een groep waar fysieke oefeningen werden gecombineerd met cognitieve stimulatie (n = 20) en een controlegroep (n = 20) die geen behandeling kreeg.

De deelnemers in de eerste twee groepen voerden een online begeleid fysiek oefenprogramma uit, dat twee keer per week gedurende 12 weken werd aangeboden. Daarnaast ontving de tweede groep een programma voor cognitieve stimulatie, dat drie tot vijf dagen per week uitgevoerd kon worden gedurende 12 weken.

De primaire uitkomstmaten waren cognitie, balans, functionele mobiliteit, spierkracht van de bovenste ledematen, spierkracht van de onderste ledematen en kwaliteit van leven. Daarnaast werden secundair depressie en uitvoering van dagelijkse activiteiten gemeten.

Uit de studie bleek dat de eerste twee groepen significante verbeteringen vertoonden in cognitie, balans, functionele mobiliteit, spierkracht van de bovenste ledematen, uitvoering van dagelijkse basisactiviteiten en een vermindering van depressie in vergelijking met de controlegroep. De deelnemers in de tweede groep hadden daarnaast een betere kwaliteit van leven en konden beter meedoen bij het uitvoeren van complexere dagelijkse activiteiten.

De onderzoekers concluderen dat een combinatie van cognitieve stimulatie en fysieke oefeningen een veilige en effectieve methode vormen voor significante verbeteringen in diverse symptomen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Bronvermelding:
Koc, E.A. et al. Exercise and Computerized Cognitive Stimulation in Patients with Alzheimer’s Disease during the Covid-19 Pandemic. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 57, November 2024, 101881.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter