Hoe gezond is het om 45 jaar jaarlijks drie weken te vasten?

18 Mar, 2024

Deze casestudy betreft een 92-jarige man (uit Duitsland) die 45 jaar lang jaarlijks drie weken onder begeleiding heeft gevast. Zijn ervaringen zijn wetenschappelijk gedocumenteerd, en dat is nog niet eerder gedaan. Welke invloed heeft dit langdurige vasten op zijn gezondheid gehad?

De man begon in 1970 op 40-jarige leeftijd met vasten, zonder dat hij hiervoor een specifieke medische reden had. Hij zag het meer als een persoonlijke uitdaging. Hij ervoer echter zo’n verbetering in zijn fysieke en emotionele welzijn, dat hij besloot deze vastenperiode jaarlijks te herhalen. Vanaf 1970 tot en met 2015 voerde hij elk voorjaar onder medisch toezicht een vastenkuur uit.

Hij volgde het Buchinger-vastenprogramma, bestaande uit een calorie-inname van totaal ongeveer 250 kcal/dag (250 ml biologisch vers vruchtensap ‘s middags en 250 ml groentesoep ‘s avonds, 20 g honing). Het vasten ging gepaard met matige fysieke activiteit. Verder volgde hij in het najaar een caloriebeperkend dieet (800 kcal). Deze kuur duurde eveneens 21 dagen.

Hij vastte voor het laatst in de lente van 2015 op 85-jarige leeftijd. Hij stopte op eigen besluit omdat hij merkte dat de overgang van eten naar vasten moeilijker werd. Hij bleef wel twee keer per jaar doorgaan met het volgen van een 21-daagse kuur op een caloriebeperkt dieet van 800 kcal.

De man had voorafgaand aan zijn eerste vastenervaring een operatie voor een hernia en een niersteen gehad. Verder verkeerde hij in goede gezondheid. Tijdens het vasten had hij geen bijzondere symptomen, behalve een milde hoofdpijn aan het begin. Hij voelde zich fysiek en emotioneel tijdens en na elke kuur steeds beter. Hij verloor gemiddeld 6,9 kilogram lichaamsgewicht per vastenperiode en kwam dit gewicht na elke kuur weer aan tot zijn normale gewicht.

Uit een biologische leeftijdsanalyse bleek dat hij 5,9 jaar jonger was dan zijn chronologische leeftijd. Mentale en fysieke gezondheidstesten toonden aan dat hij zelfstandig kon functioneren en dat hij bovendien uitstekende cognitieve functies en een goede mobiliteit had. De onderzoekers concluderen dat er redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het jaarlijks vasten beschermende effecten heeft gehad op zijn gezondheid.

Bronvermelding:
De Toledo, F. & et al. (2024). World's Longest Medically Documented Repeated Fasting History in a 92 Years Old Man Who Fasted 21 Days Yearly for 45 Years: A Case Report. Journal of Integrative and Complementary Medicine.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter