Koude koppen: koude buik

29 Jan, 2025

Koud is ‘in’. Sinds ijsman Wim Hof bekend is geworden, zijn Nederlanders in de ban van koud douchen, in koud water zwemmen en in de winter in korte broek lopen. De documentaire Koude Koppen zegt genoeg over de populariteit van vitaliserende koudeprikkels.
In traditionele geneeswijzen is het masseren van de onderbuik met ijs in bepaalde situaties gebruikelijk. Onderzoekers hebben onlangs de precieze effecten in kaart gebracht van een twintig minuten durende buikmassage met ijs op bloedglucose en hart en vaten bij vijftig jonge, gezonde proefpersonen.

En wat bleek? Bij jonge, gezonde volwassenen verbeterde twintig minuten ijsmassage op de buik de cardiovasculaire functie onmiddellijk na de behandeling. Twintig minuten na de behandeling verlaagden de bloedglucoseniveaus, naast het verbeteren van de cardiovasculaire functie (systolische en diastolische bloeddruk, hartslag, gemiddelde arteriële druk). Grootschaliger onderzoek is nodig, maar in deze eerste verkennende studie zijn de gezondheidseffecten duidelijk waarneembaar.

Bronvermelding:
Mooventhan, A., Nivethitha, L., Yogapriya, C., Kahlilsubramanian, K., & Manavalan, N. (2024). Effect of Ice Massage to Abdomen on Blood Glucose Level and Cardiovascular Function in Healthy Individuals: A Single-group Pre-test and Post-test Experimental Study. Int J Ther Massage Bodywork, 17(4): p. 43-48.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter