Lavendelolie bij gegeneraliseerde angststoornis

06 Jan, 2020

In 2014 schreven fytotherapiedeskundige Tedje van Asseldonk en psychiater Raphael Schulte al mee aan een artikel in het Tijdschrift voor de psychiatrie over de plek van lavendelolie in de behandeling van gegeneraliseerde angststoornissen (Schulte 2014). Onlangs is in een nieuwe publicatie het gebruik van lavendelolie bij een gegeneraliseerde angststoornis wederom bevestigd (Yap 2019).

De multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen (2013) beveelt voor de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis naast cognitieve therapie als farmacotherapeutische opties aan: antidepressiva, buspiron, benzodiazepinen of pregabaline. Verder worden als algemene anxiolytica de fytotherapeutica kava-kava, passiflora en valeriaan genoemd. Uit onderzoek blijkt dat lavendelolie in capsulevorm angstremmend werkt en kandidaat zou moeten zijn om in de richtlijn opgenomen te worden als deze geupdate wordt.

Van Asseldonk en Schulte bespraken in hun artikel de studie van Kasper e.a. (2014). Zij verrichtten een dubbelblinde, gerandomiseerde studie waarin zij bij gegeneraliseerde angststoornis placebo en paroxetine vergeleken met een gestandaardiseerd lavendeloliepreparaat (silexan), dat in Duitsland als geregistreerd geneesmiddel in capsulevorm op de markt is. Er voldeden 539 volwassen patiënten uit Duitse huisartsen- of psychiaterpraktijken aan de DSM-IV-criteria voor een gegeneraliseerde angststoornis en een score van minstens 18 punten op de Hamilton Anxiety Scale (ham-a; overeenkomend met minstens lichte tot matig ernstige klachten). Zij werden gerandomiseerd naar 160 mg lavendelolie, 80 mg lavendelolie, 20 mg paroxetine of placebo. In de studie bleek zowel 160 mg als 80 mg lavendelolie op alle uitkomstmaten werkzamer dan placebo. Paroxetine onderscheidde zich, vermoedelijk op basis van selectieve uitval vroeg in de studie, slechts in de observed-casesanalyse van placebo. De effectgrootte (Cohens d) bij angstklachten was 0,50 vs. 0,37 vs. 0,21 voor resp. lavendelolie 160 mg, 80 mg en paroxetine 20 mg, zonder significante verschillen tussen deze waarden.

Het besproken onderzoek samen met eerdere gecontroleerde trials leidden in 2014 tot de conclusie dat silexan in een dosis van 80 mg tot 160 mg anxiolytisch werkzaam is. Auteurs gaven toen al aan dat zodra het in Nederland op de markt zou komen, het een alternatief zou kunnen zijn voor patiënten die de gangbare behandelingen niet wensen of niet verdragen. De recente studie (Yap 2019) bevestigd deze uitspraak wederom, met name voor de dosering van 160 mg.

Bronnen:
Schulte, P. , van Asseldonk, T (2014) Lavendelolie bij gegeneraliseerde angststoornis Tijdschrift voor de psychiatrie nummer 56, p 619-620. Geraadpleegd 31 december 2019
Yap, W. S., Dolzhenko, A. V., Jalal, Z., Hadi, M. A., & Khan, T. M. (2019). Efficacy and safety of lavender essential oil (Silexan) capsules among patients suffering from anxiety disorders: A network meta-analysis. Scientific Reports, 9(1), 18042.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter