Natuurlijke behandelopties voor angst en onrust bij dementie
18 Mar, 2019
Angst en onrust bij mensen met dementie is een grote zorg. Het is zo belangrijk de demente oudere een veilig gevoel te kunnen geven. En het is voor zorgverleners (personeel en mantelzorgers) een enorme opluchting als angst en onrust bij dementie verminderen door bepaalde behandelingen. Je kunt immers wat doen om de cliënt te helpen, voelt je minder machteloos en cliënten zijn beter in staat mee te werken bij hun dagelijkse verzorging.
Tegenwoordig bestaat er in de zorg een enorme belangstelling voor rustgevende behandelingen zonder gebruik van geneesmiddelen, de zogenaamde niet-farmacologische behandelingen. Te denken valt aan massage, muziek, snoezelen (zintuigactivering), wandelen, nabijheid bieden, inbakeren enzovoorts.
In een verpleeghuis in Griekenland voerden artsen ouderengeneeskunde een vergelijkend onderzoek uit naar de werking van niet-farmacologische behandelingen om agressie en agitatie bij hun cliënten te verminderen. Hierbij werd wandelen in de buitenlucht vergeleken met massage met aromatische essentiële oliën en met muziek. De wandeling in de buitenlucht betrof een wandelingetje met familieleden, drie keer wekelijks gedurende een half uur tot drie kwartier. De massage bestond uit een twintig minuten durende dagelijkse massage vlak voor het naar bed gaan. Daarbij werden handen, rug, armen en polsen gemasseerd met een basisolie met daarin etherische olie van lavendel en citroenmelisse. Voor de derde behandeloptie werd de lievelingsmuziek van de cliënt aangeboden gedurende 30-50 minuten, minimaal drie keer wekelijks.
Agitatie en agressie nam het meest af door de lievelingsmuziek van de bewoners te draaien, de massage kwam op de tweede plaats en als laatste de wandelingen met familie. Alle drie de niet-medicamenteuze behandelingen lieten verbetering zien in agitatie en agressie/angst.
Hoewel het onderzoek niet met grote groepen is uitgevoerd, de precieze wijze van behandelen niet volledig is omschreven en het slechts een eerste verkenning betreft, biedt het zeker handvatten voor zorgprofessionals.
Het hele onderzoek is hier in te zien. Meer over de effecten van muziek bij dementie leest u in het artikel van Karlien Bongers in de tweede editie van het Vakblad. Zij gaat verder in op hoe muziek angst en onrust vermindert bij dementie en bespreekt concrete mogelijkheden hoe geliefde muziek aan demente ouderen aan te bieden is.
Bron:
Dimitriou, T.-D., Verykouki, E., Papatriantafyllou, J., Konsta, A., Kazis, D., & Tsolaki, M. (2018). Non-pharmacological interventions for agitation/aggressive behaviour in patients with dementia: a randomized controlled crossover trial. Functional Neurology (Vol. 33).