Nieuwe richtlijnen voor onderzoek in energetische geneeswijzen

12 Feb, 2024

In het peer-reviewed vaktijdschrift Journal of Integrative and Complementary Medicine zijn nieuwe richtlijnen gepresenteerd voor het rapporteren van klinisch onderzoek naar biofield-therapieën. Biofield-therapieën, zoals qigong, healing touch, reiki en therapeutic touch, zijn een aan elkaar verwante groep van energetische, integratieve gezondheidsbehandelvormen.
In de richtlijnen staat hoe onderzoeksplannen opgesteld moeten worden, en ze geven de details van interventieprotocollen weer, die relevant zijn voor studies met biofieldtherapie. De Reporting Evidence Guidelines bestaan uit een checklist voor interventies van vijftien items. Bij elk item staat een uitleg en voorbeelden van rapportage uit peer-reviewed gepubliceerde studies in energetische geneeswijzen. Een webinar met uitleg over het gebruik van de richtlijnen is te zien via www.chi.is/biofieldreporting

Klinisch onderzoek naar energetische geneeswijzen staat nog in de kinderschoenen. Deze richtlijnen zijn belangrijk om onderzoek in dit veld te stimuleren, want meer onderzoek bevordert de acceptatie en integratie van energetische geneeswijzen in de zorg. Het Nederlandse ExpertiseCentrum Energetische Geneeskunde (ECEG) is precies om die reden opgericht om goed wetenschappelijk onderzoek in energetische behandelwijzen te stimuleren. Op die manier willen zij bijdragen aan een wereld waarin energetische geneeskunde een erkend vakgebied is in de wetenschap. Zo heeft het ECEG een aantal formats voor case-studies in het Nederlands beschikbaar gesteld. Meer daarover is te lezen op de website van het ECEG en in de aankomende (derde) editie van het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg. Iedere behandelaar in de energetische geneeswijzen wordt uitgenodigd om kennis te nemen en gebruik te maken van de onderzoeksinstrumenten die het ECEG aanbiedt.

Bronvermelding:
Hammerschlag, R., Sprengel, M., & Baldwin, A. L. (2024). Biofield Therapies: Guidelines for Reporting Clinical Trials. Journal of integrative and complementary medicine, 10.1089/jicm.2024.29128.rh. Advance online publication.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter