Optimale voorbereiding op het griepseizoen

16 Sep, 2024

Het griepseizoen staat weer voor de deur. Met welke wetenschappelijk onderbouwde immuunversterkende middelen kun je je cliënten en jezelf voorbereiden op griep, RS-virus en gewone verkoudheden? De volgende vitamines, mineralen en andere (plant)stoffen ondersteunen de immuunfunctie en bevorderen de ademhalingsgezondheid.

Astragalus
Afkomstig van een kleine struik die inheems is in Zuidoost-Azië, wordt Astragalus membranaceus al duizenden jaren gebruikt om de natuurlijke afweer van het lichaam te ondersteunen en de immuunrespons te verbeteren. Astragalus is rijk aan polysachariden, flavonoïden en andere verbindingen die verantwoordelijk worden geacht voor de antivirale en immuunondersteunende eigenschappen.

Knoflook
Knoflook (Allium sativum) heeft goed gedocumenteerde ontstekingsremmende, antioxidante, antimicrobiële en immuunondersteunende eigenschappen. Bioactieve organozwavel- (allicine en alliine) en flavonoïde (quercetine) verbindingen worden geacht verantwoordelijk te zijn voor de immunomodulerende en antivirale activiteiten van knoflook. Eerder onderzoek bevestigt de remmende werking van knoflook op de replicatie van ademhalingsvirussen, influenza A en B, rhinovirus, virale longontsteking, rotavirus en andere virussen, en suggereert dat knoflooksupplementen de duur van verkoudheidssymptomen kunnen verkorten.

Olijfblad
Al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde, zijn de bladeren van de olijfboom (Olea europaea L.) rijk aan fenolische verbindingen, waaronder oleuropeïne, verbascoside en hydroxytyrosol, met antioxidante, ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Olijfbladextract zou de immuunrespons tegen virussen verbeteren door de activiteit van immuuncellen te stimuleren, de productie van cytokinen te moduleren, de proliferatie van lymfocyten te bevorderen en hun functie te verhogen. Oleuropeïne en andere verbindingen in olijfbladextract hebben remmende effecten op talrijke micro-organismen en virussen, waaronder influenza, retrovirussen, coxsackievirussen, influenzavirus type A en para-influenza 3.

Berberine
Een plantaardig alkaloïde dat voorkomt in Indiase berberis (B. aristata), goldenseal, Oregon-druif en andere medicinale kruiden is berberine, dat krachtige biologische en farmacologische effecten heeft, met aangetoonde ontstekingsremmende, antimicrobiële, antivirale en immuunondersteunende eigenschappen. Onderzoek bevestigt de capaciteit van berberine om de activiteit van immuuncellen te beïnvloeden en de productie van ontstekingscytokinen te reguleren.

Citrusflavonoïden
Overvloedig aanwezig in sinaasappels, citroenen, grapefruits en andere citrusvruchten, staan citrusflavonoïden bekend om hun antioxidante, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen. Sommige citrusflavonoïden – zoals hesperidine, naringenine en anderen – vertonen ook sterke antivirale activiteit tegen een groot aantal virussen, waaronder het influenzavirus. Ook remmen ze de virale replicatie en verminderen de besmettelijkheid.

Vitamine C
Al meer dan 50 jaar bevestigt onderzoek de krachtige antioxidante en immuunondersteunende werking van vitamine C en het vermogen om verschillende cellulaire functies van zowel het aangeboren als het adaptieve immuunsysteem te verbeteren, met name de functie van immuuncellen. Vitamine C-suppletie lijkt ook gunstig te zijn voor ademhalings- en systemische infecties, waardoor de vatbaarheid afneemt, symptomen worden verlicht en de duur en ernst van verkoudheid en luchtweginfecties, waaronder de gewone verkoudheid, worden verkort. In een subgroep van studies waarin proefpersonen onder aanzienlijke fysieke stress stonden, resulteerde profylaxe met vitamine C in een vermindering van 50 procent van de incidentie van verkoudheid.

Zink
Als een cruciale speler in de immuunfunctie is aangetoond dat ondervoeding of een zinktekort de cellulaire mediatoren van de aangeboren immuniteit, zoals fagocytose, natural killer-celactiviteit en het ontstaan van reactieve zuurstofcomponenten (ROS), kan aantasten. Onderzoek toont aan dat zink effectief is tegen een verscheidenheid aan virale soorten. Gerandomiseerde gecontroleerde interventieonderzoeken suggereren dat een adequate inname virale replicatie kan remmen, tegen respiratoire virussen beschermt, symptomen kan verlichten en de duur en ernst van luchtweginfecties, waaronder de gewone verkoudheid, kan verkorten.

N-acetyl-L-cysteïne (NAC)
NAC staat over het algemeen bekend om zijn slijmoplossende effecten en voordelen voor de longgezondheid en ademhalingsaandoeningen. Tegelijkertijd vertoont het ook directe en indirecte antioxidante activiteit als voorloper van gereduceerd glutathion. Studies tonen andere effecten van NAC aan, waaronder het moduleren van immuun- en ontstekingsreacties, en antivirale eigenschappen. Er is aangetoond dat NAC de functie van immuunsysteemcellen verbetert, de replicatie van het influenza A-virus remt en griepachtige episoden en symptomen vermindert.

Bronvermelding (met hierin verwijzingen naar alle onderzoeken)
todayspractitioner.com/immune-health-resource-center/before-the-bugs-hit-protect-your-patients-with-science-backed-supplements-shown-to-enhance-immunity

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter