Psychologische gevolgen quarantaine
30 Mar, 2020
Door de huidige SARS-CoV-2-uitbraak wordt een groeiend aantal mensen in quarantaine geplaatst. De recente maatregelen, zoals de sluiting van scholen en horeca, zorgen ervoor dat mensen meer geïsoleerd worden van elkaar. Een langdurige quarantaine kan psychische gevolgen hebben. In de complementaire praktijk krijgen we, als we straks allemaal weer cliënten kunnen ontvangen, ongetwijfeld in meer of mindere mate te maken met de psychologische impact die zowel de ziekte als de quarantaine heeft gehad op hen.
Wetenschappers hebben de psychologische impact van sociale isolering onderzocht door middel van een literatuurstudie. Op basis van 24 onderzoeken beschrijven de wetenschappers verschillende negatieve psychologische effecten, waaronder posttraumatische stresssymptomen, verwardheid en boosheid. In verschillende studies werd er melding gemaakt van blijvende effecten na het opheffen van de quarantaine. De klachten kunnen getriggerd worden door onder andere angst voor infectie of ziekte, verveling en frustratie. Een aantal factoren blijkt uitermate belangrijk te zijn om de negatieve effecten te beperken. Informatievoorziening is het belangrijkst. Mensen moeten de situatie begrijpen en effectieve en snelle communicatie is noodzakelijk.
Deze periode kan voor de complementair behandelaar eventueel een uitnodiging zijn om zich, nu daar bij een aantal van ons meer tijd voor is, te verdiepen in psychotrauma en behandelvormen ervoor. Een goede aanrader is het boek ‘Traumasporen’ van Bessel van der Kolk. Of voor wie meer van de romanvorm houdt, het autobiografische boek ‘De keuze’ van Edith Eva Eger.
Bronvermelding:
Brooks, S. K., Webster, R. K., Smith, L. E., Woodland, L., Wessely, S., Greenberg, N., & Rubin, G. J. (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. The Lancet. Volume 395, ISSUE 10227, P912-920, March 14, 2020.