Regelmatig sesam eten helpt risico op sarcopenie verminderen
29 Jan, 2025
Sarcopenie is een leeftijdsgebonden, progressieve en systemische skeletspieraandoening, die wordt gekenmerkt door verlies van spiermassa en vaak ook vermindering van spierkracht en spierfunctie. Dierstudies suggereren dat sesam de bloedstroom naar de skeletspieren kan verbeteren en de fysieke prestaties kan bevorderen. Maar kan sesam ook het risico op sarcopenie verminderen? Deze studie had als doel om de relatie tussen sesamconsumptie en het risico op sarcopenie te onderzoeken.
De deelnemers aan de cohortstudie waren 3.017 Chinese ouderen (waarvan 1.270 mannen) van 60 jaar en ouder. De frequentie van sesamconsumptie werd vastgesteld via een gevalideerde vragenlijst over de voedselfrequentie. Sarcopenie werd gedefinieerd volgens de consensus van de Asian Working Group (AWGS) voor Sarcopenie. Om de relatie tussen sesamconsumptie en sarcopenie-risico te analyseren, werden multivariabele Cox-proportionele risicomodellen gebruikt.
Bij de analyse werd gecorrigeerd voor mogelijk verstorende factoren, zoals rookstatus, alcoholgebruik, BMI, fysieke activiteit, totale energie-inname en voedingspatronen. De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen: een groep die bijna nooit sesam at, een groep die maximaal een keer per week sesam op het menu zette en een groep die ten minste twee tot drie keer per week sesam at.
De resultaten uit de studie tonen aan dat dagelijkse sesamconsumptie geassocieerd is met een lager risico op sarcopenie bij personen van zestig jaar en ouder. De onderzoekers bevelen vervolgonderzoek aan om de causale mechanismen achter deze associatie te verkennen.
Bronvermelding:
Lai, S. & et al. (2025). Association between daily sesame consumption and the risk of sarcopenia in elderly adults: the TCLSIH cohort study. J Nutr.:S0022-3166(24)01260-4.