Reiki helpt MS-patiënten bij slaap en vermoeidheid

18 Jul, 2024

Patiënten met multiple sclerose (MS) slapen aanzienlijk beter en zijn veel minder vermoeid wanneer zij eerst dagelijks en vervolgens wekelijks reiki ontvangen, zo blijkt uit recent en goed uitgevoerd onderzoek van de afdeling verpleegkunde van de Turkse universiteit van Istanbul. De neurologische auto-immuunaandoening MS is invaliderend en brengt een grote ziektelast met zich mee. Tussen de 52 en 88 procent van de MS-patiënten klaagt over vermoeidheidssymptomen. De prevalentie van slaapproblemen wordt geschat tussen 25 en 62 procent.

Het is boeiend om te zien hoe het wetenschappelijk bewijs van reiki groeit. In dit onderzoek werd reiki gedurende drie weken toegepast. De eerste sessie reiki duurde gemiddeld 30 tot 45 minuten. Alle andere sessies werden op afstand uitgevoerd. Deze sessies werden gedurende vier sessies van 21 minuten uitgevoerd in de eerste week en sessies van 21 minuten op elke dag van de week voor de resterende twee weken. Uit dit onderzoek bleek dat reiki de ernst van vermoeidheid vermindert en de slaapkwaliteit verbetert bij MS-patiënten.

Er zijn helaas maar weinig therapeutische opties voor patiënten met MS om symptomen te verminderen. Het feit dat de energetische behandelwijze reiki de kwaliteit van slaap kan verbeteren en vermoeidheid kan verminderen, biedt daarom aanknopingspunten voor behandeling.

Bronvermelding:
Turan, G. B., Özer Z., & Arıkan, E., (2024). The effect of reiki on fatigue and sleep quality in individuals with multiple sclerosis: a randomised controlled study. EXPLORE, 20 (6).

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter