Relatief vaak een folaattekort bij jonge kinderen

20 Jul, 2020

Folaat en cobalamine (vitamine B12) zijn essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen. Vroege detectie van subklinische deficiënties is van belang en hangt samen met circulerende functionele markers als totaal plasma-homocysteïne en methylmalonzuur. Wetenschappers hebben middels een populatiestudie de folaat- en B12-status bij jonge Noorse kinderen onderzocht. Totaal werden 197 kinderen tussen de 4-6 jaar onderzocht. Geen enkel kind had een vitamine B12-tekort (plasmaconcentratie <148 pmol/L). Bij twee kinderen werd er echter wel een verhoogde concentratie methylmalonzuur gevonden, wat wijst in de richting van een tekort aan actief vitamine B12. Van de onderzochte kinderen had 1 op de 8 (13 procent) een folaattekort (<10nmol/L). Deze kinderen hadden tevens vaker een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed. De onderzoekers vonden dat de folaatstatus van de kinderen die een voedingssupplement kregen de helft hoger was dan die van kinderen die geen supplement gebruikten. Daarnaast was consumptie van rood vlees tijdens minimaal twee avondmaaltijden per week geassocieerd met een 23 procent lagere plasmaconcentratie folaat.

Deze resultaten zijn in lijn met eerdere populatiestudies die uitgevoerd zijn in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Uit deze studies bleek dat kinderen die geen folaat-verrijkte granen bij het ontbijt aten een verhoogde kans hadden op een folaattekort. De consumptie van fruit en bessen werd daarentegen geassocieerd met een verminderde kans op een folaattekort. De wetenschappers concluderen dat monitoring van de folaatstatus belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling. De consumptie van folaatrijke voeding zou gestimuleerd moeten worden en eventueel zou suppletie met folaat overwogen moeten worden.

De gehele publicatie is hier te lezen.

Bronvermelding:
Solvik, B. S., Strand, T. A., Kvestad, I., Markhus, M. W., Ueland, P. M., McCann, A., & Øyen, J. (2020). Dietary Intake and Biomarkers of Folate and Cobalamin Status in Norwegian Preschool Children: The FINS-KIDS Study. The Journal of Nutrition. Volume 150, Issue 7, July 2020, 1852–1858.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze is auteur en werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een in darmgezondheid gespecialiseerde praktijk.

Laat een reactie achter