Richtlijnen voor homeopathische casusbeschrijvingen: een overzicht
17 Feb, 2022
Casusbeschrijvingen zijn de afgelopen tweehonderd jaar van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de homeopathie. Een homeopathische casusbeschrijving moet – net als elke andere klinische casusbeschrijving – goed en uitgebreid gedocumenteerd worden. Een internationale groep wetenschappers publiceerde recent een overzicht van de instrumenten die de kwaliteit van homeopathische casusbeschrijvingen ondersteunen.
Allereerst: waarom zijn deze casusbeschrijvingen zo belangrijk? Zij helpen onder meer om bewezen symptomen te bevestigen en kunnen bijdragen aan een uitbreiding van de materia medica door symptomen toe te voegen op basis van klinische ervaring. Ze kunnen bovendien als didactisch instrument dienen ter ondersteuning van het onderwijs in homeopathie. Casusbeschrijvingen kunnen ook gebruikt worden als wetenschappelijk instrument om de therapeutische effecten vast te stellen, om hypotheses voor verder onderzoek te genereren en om voorschrijfcriteria te identificeren of te valideren.
In het overzichtsartikel zijn de volgende richtlijnen beschreven om de kwaliteit van casusbeschrijvingen te verbeteren en de wetenschappelijke waarde te versterken: CARE (Case Report), HOM-CASE (Homeopathic Clinical Case Reports) en de WissHom Documentation Standard. Daarnaast zijn enkele andere wetenschappelijke instrumenten beschreven die behulpzaam kunnen zijn om de documentatie rond casusbeschrijvingen te verbeteren en resultaten te evalueren. Dit gaat onder meer om prospectieve uitkomstbeoordeling, prognostisch factoronderzoek, cognitie-gebaseerde geneeskunde, en de Modified Naranjo Criteria for Homeopathy (MONARCH).
Aangezien homeopaten een essentiële rol spelen in het onderzoek naar homeopathie, is kennis van correcte rapportage van casussen van groot belang. Dit overzicht illustreert dat er de laatste jaren een verscheidenheid aan richtlijnen en inventarissen beschikbaar is gekomen om de transparantie en kwaliteit van klinische casusbeschrijving te verbeteren. Daarmee kunnen homeopathische behandelaren kwalitatief goede en zinvolle gegevens bijdragen, die mogelijk in aanmerking komen voor latere bundeling en verdere interpretatie.
Bronvermelding:
Teut, M. et al. Case Reporting in Homeopathy—An Overview of Guidelines and Scientific Tools. Homeopathy 2022; 111(01): 002-009, DOI: 10.1055/s-0041-1731313.