Veelgebruikte acupunctuurpunten bij tinnitus

22 May, 2024

Er zijn vrij weinig therapieopties voor mensen met tinnitus. In Nederland is de behandeloptie acupunctuur enigszins onbekend. Terwijl acupunctuur wereldwijd veel gebruikt wordt bij de behandeling van tinnitus vanwege de goede werkzaamheid en veiligheid. De criteria voor het selecteren van acupunctuurpunten en- combinaties zijn echter niet goed onderzocht. Meestal wordt een receptuur opgesteld op basis van het onderliggende syndroom van de tinnitus. Bijvoorbeeld een leegte van Nier Yin of Lever Vuur.

Om toch te onderzoeken welke acupunctuurpunten het meest gebruikt en effectief zijn, werd datamining ingezet. Dit is een vrij klinische kijk op de TCM-behandelprincipes, in tegenstelling tot de klassieke acupunctuur die vanuit de syndromen een acupunctuurpuntselectie maakt. In totaal werden 112 artikelen via datamining geïncludeerd, met 221 acupunctuurvoorschriften, waaronder 99 acupunten, met een totale frequentie van 1786 keer. De vijf meest gebruikte acupunctuurpunten waren Tinggong (SI19), Tinghui (GB2), Yifeng (TE17), Ermen (TE21) en Zhongzhu (TE3). De meest gebruikte meridianen waren Sanjiao-meridiaan van hand-shaoyang, Galblaas-meridiaan van voet-shaoyang en Dunne darm-meridiaan van hand-taiyang. De specifieke punten zijn meestal het Crossing-punt, Vijf-shu-punt en Yuan-primaire-punt. De belangrijkste acupunctuurpuntcombinatie was Ermen (TE21)-Tinggong (SI19)-Tinghui (GB2)-Yifeng (TE17).

Onderzoekers concluderen dat het gebruik van verschillende van de hierboven genoemde acupunctuurpunten een meer verstandige keuze oplevert voor de klinische acupunctuurbehandeling van idiopathische tinnitus.

Bronvermelding:
Huang, L., Fan, Y., Lin, R., Zhao, Y., Mo, Y., Luo, S., & Li, Z. (2024). Investigating acupoint selection and combinations of acupuncture for primary idiopathic tinnitus using data mining. Medicine, 103(12), e37107.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter