World Antibiotic Awareness week

14 Nov, 2017

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de week van 13 tot 18 november uitgeroepen tot de week van antibioticaresistente. Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. Met deze campagne beoogt de WHO bewustwording te creëren over antibioticaresistentie.

Er blijken wereldwijd veel misvattingen over antibiotica. Dit leidt tot het onjuiste gebruik van antibiotica. Zo is het een misvatting antibiotica in te zetten bij virale infecties zoals de griep of verkoudheid. Vanzelfsprekend werken antibiotica alleen bij bacteriële infecties en niet bij virale infecties.

Dat bacteriën resistent worden, is een proces wat van nature voorkomt. Onjuist gebruik bij mens en dier bespoedigt antibioticaresistentie echter wel. ‘We zijn dit proces op een dramatische wijze aan het versnellen omdat we teveel antibiotica gebruiken en omdat we antibiotica op de verkeerde manier gebruiken’ vertelt Marc Sprenger, directeur van het WHO secretariaat voor antibioticaresistentie.

Complementaire en traditionele geneeswijzen bieden alternatieve behandelopties voor antibioticagebruik. Sterke natuurlijke antibiotica zijn te vinden in het plantenrijk, (verse) knoflook is daar een voorbeeld van. Een klassiek homeopathische behandeling biedt uitkomst bij infecties. Drainage en prikkeltherapieën in de natuurgeneeskunde houden infecties op afstand. Ook de TCM en de Ayurvedische geneeswijze beschikken over legio alternatieven voor antibioticagebruik.

Hoewel de WHO deze behandelopties niet specifiek noemt in haar campagne, omarmt de WHO de ontwikkeling van complementaire en traditionele geneeswijzen via haar andere platforms. Ze benadrukt de noodzaak tot instandhouding en verdere kennisontwikkeling voor deze therapievormen.

Meer over deze WHO Antibiotic Awareness Week kunt u vinden via www.who.int. Diverse informatiematerialen en voorlichtingsposters zijn van de WHO website downloadbaar.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter