Zorgprofessional gebaat bij mindfulness
29 May, 2017
Zorgprofessionals in opleiding, zoals geneeskunde- en verpleegkundestudenten blijken beter met stress te kunnen omgaan na het volgen van een keuzevak Mind-Body-technieken dan studenten die dit vak niet hebben gevolgd.
Dat blijkt uit het proefschrift ‘Integrative Medicine in the Dutch healthcare system: prerequisites and tools for implementation’, dat drs. Marja van Vliet onlangs verdedigde aan de Mid Sweden University in Sundsvall in Zweden. Marja van Vliet is werkzaam als freelance onderzoeker bijj het Louis Bolk Instituut te Zeist. De resultaten zijn onderdeel van een groter onderzoek naar het draagvlak en de mogelijkheden voor implementatie van Integrative Medicine in de Nederlandse gezondheidszorg.
Bijna 20% van de Nederlandse geneeskundestudenten kampt met burn-out klachten. Desondanks wordt er binnen de opleidingen nauwelijks aandacht besteed aan hoe met de hoge druk om te gaan. In een keuzevak over Mind-Body-technieken leerden studenten geneeskunde en verpleegkunde diverse Mind-Bodytechnieken zoals mindfulness en andere meditatie-oefeningen. Zelfs 12 maanden na deelname aan het keuzevak bleken de desbetreffende studenten minder stress te ervaren in vergelijking met medestudenten die het programma niet gevolgd hadden. Deelnemers gaven verder aan dat de geleerde technieken hen hielpen om met meer aandacht voor hun omgeving aanwezig te kunnen zijn, beter contact te kunnen maken en meer sympathie en empathie te voelen voor anderen. ‘Deze bevindingen kunnen o.a. belangrijk zijn voor huisartsen, omdat zij vaak overbelast zijn. Daar doet het Louis Bolk Instituut dan ook vervolgonderzoek naar’, licht promovenda Van Vliet toe.
De samenvatting van het proefschrift is hier beschikbaar.