Olijfolie, vitamine D en omega 3 beïnvloeden genetische informatie in menselijk sperma

27 Mar, 2025

Een recente studie, gepubliceerd in Scientific Reports, toont aan dat een kortdurende dieetinterventie met olijfolie, vitamine D en omega-3-vetzuren het kleine niet-coderende RNA (sncRNA)-profiel van menselijk sperma kan veranderen. De resultaten suggereren dat voeding een directe invloed kan hebben op de genetische regulatie in spermacellen en mogelijk op de gezondheid van toekomstige generaties.

Klein niet-coderend RNA (sncRNA) is een groep korte RNA-moleculen die geen eiwitten aanmaken, maar wel een belangrijke rol spelen in de regulatie van genen. In spermacellen helpen deze moleculen bij de rijping van zaadcellen en het doorgeven van genetische informatie aan het nageslacht. Omdat sncRNA's betrokken zijn bij de regulatie van genen, kunnen veranderingen in hun profiel door voeding of andere omgevingsfactoren de erfelijke informatie beïnvloeden die via sperma wordt doorgegeven.
Vetzuren spelen een belangrijke biologisch rol in sperma: als celmembraancomponent, als energieleverancier en als signaalmoleculen. Een optimaal vetzuurprofiel, dat kan worden versterkt door vetzuren in de voeding, is essentieel voor een normale spermatogenese.

Deelnemers kregen een dieet verrijkt met olijfolie, vitamine D en omega-3-vetzuren. Na de kortdurende dieetinterventie werden significante veranderingen waargenomen in het sncRNA-profiel van hun sperma. Dit kan invloed hebben op de vruchtbaarheid en mogelijk zelfs op de gezondheid van toekomstige generaties. Vervolgonderzoek is nodig om de precieze mechanismen en lange termijn-effecten beter te begrijpen.

Bronvermelding:
Vaz, C., Burton, M., Kermack, A. J., & et al. (2025). Short-term diet intervention comprising of olive oil, vitamin D, and omega-3 fatty acids alters the small non-coding RNA (sncRNA) landscape of human sperm. Scientific Reports, 15(1): 7790.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter