Omega-3- vetzuren van belang bij herstel na een hartaanval

04 Aug, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association, blijkt dat omega-3-vetzuren van belang zijn bij herstel van een hartaanval. Dagelijkse inname van een hoge dosis omega-3 vetzuren uit visolie gedurende zes maanden na een hartaanval verbeterde de functie van het hart en verminderde littekenvorming in onbeschadigd hartspierweefsel (Heydari et al., 2016).

De vorm en de functie van het hart kunnen veranderen na een hartaanval. Dit fenomeen is gekoppeld aan een slechte prognose en kan leiden tot hartfalen. Er zijn vrijwel geen therapieën die deze veranderingen na een hartaanval kunnen helpen herstellen. Uit eerdere studies blijkt dat omega-3-vetzuren de overlevingskans bij mensen die een hartaanval hebben doorstaan kunnen verhogen. Maar het was nog onduidelijk op welke wijze de vetzuren de structuur en het weefsel van het hart zouden kunnen beïnvloeden bij patiënten die standaardtherapie na een hartaanval ontvangen.

In de OMEGA-REMODEL gerandomiseerde klinische studie vergeleken onderzoekers de werking van vier gram omega-3-vetzuren met placebo. Deelnemers die omega-3-vetzuren ontvingen, ervoeren een 5.8% verlaagde systolische volume-index van de linker ventrikel. Bij deelnemers die het hoogste gehalte aan omega-3-vetzuren in rode bloedcellen hadden, liep dit beschermende effect op tot wel 13%. Tegelijkertijd nam fibrotisering in niet beschadigd hartweefsel met 5.6% af. Beide verlagingen zijn geassocieerd met een gunstige prognose na een hartaanval.

Hoofdonderzoeker Raymond Y. Kwong, M.D., associate professor of medicine van de Harvard Medical School in Boston, Massachusetts, concludeert dat omega-3-vetzuren veilig en effectief zijn bij herstel van het hart na een hartaanval.

Het hele artikel is hier te lezen.

Bron:
Heydari, B., Abdullah, S., Pottala, J. V., Shah, R., Abbasi, S., Mandry, D., … Wang, D. (2016). Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial InfarctionClinical Perspective. Circulation, 134(5), 1885–1899. doi:10.1161/circulationaha.115.019949

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter