Ondersteuning complementaire zorg voor kinderen met kanker
09 Oct, 2015
Ouders van kinderen met kanker blijken regelmatig (in 40% van de gevallen) aanvullende zorg in te zetten tijdens of na de behandeling om het welzijn van hun kind te verbeteren. Het gaat dan vaak om homeopathische middelen en voedingssupplementen. Ondanks het feit dat ruim 70% van de gebruikers tevreden is over deze inzet, blijkt dat er weinig kennis is over de complementaire zorg die gekozen wordt. Bovendien zijn reguliere behandelaars vaak niet op de hoogte van deze aanvullende zorg. Daarom is het project Keuzehulp Complementaire Zorg voor Kinderen met Kanker gestart (2015-2016).
Voor patiënten is weinig betrouwbare informatie beschikbaar over aanvullende complementaire behandelingen, terwijl dergelijke zorg wel in toenemende mate ingezet wordt. Het is dus in het belang van zorgverzekeraars, behandelaars en patiënten dat er transparante en toegankelijke informatie beschikbaar is. Het keuze-instrument moet gebruikers in staat stellen behandelingen te vinden waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen ('evidence based'). Dit informatieve en educatieve keuze-ondersteuningsprogramma gaat gebruikers (ouders, kinderen en behandelaars) in staat stellen om met gedegen kennis van zaken wel of niet te kiezen voor aanvullende zorg tijdens de behandeling van kanker. Door nauw met betrokken behandelaars en ouders van kinderen met kanker samen te werken, zal het keuze-instrument afgestemd zijn op de behoeften van toekomstige gebruikers.
Het project wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut, de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en het Van Praag Instituut in samenwerking met de taakgroep Supportive Care van de SKION, NIKIM en PPCG. Het project wordt gefinancierd door Fonds Nuts Ohra. Naar verwachting wordt het keuze-instrument vanaf 2016 in praktijk genomen.
Bestaande Engelstalige keuzehulp
"CAM-Cancer" is de naam van een project getiteld "Gezamenlijk actie voor de beoordeling van complementaire en alternatieve geneeskunde bij kanker" (CAM-kanker). Oorspronkelijk gefinancierd door de Europese Commissie (EC) binnen het kaderprogramma 5, wordt het nu gehost door het National Information Center voor complementaire en alternatieve geneeskunde (NIFAB) bij de Universiteit van Tromsø, Noorwegen. Informatie over alternatieve zorg bij kanker wordt (in het Engels) op toegankelijke wijze gegeven voor mensen die informatie zoeken over CAM-behandelmogelijkheden bij kanker.
Meer informatie: www.cam-cancer.org.