Duiding van verschillende uitkomstmaten

06 Dec, 2023

Door Armelle Demmers

Bij de opzet van onderzoek worden eerst de uitkomstmaten, de belangrijkste eindpunten van het onderzoek, bepaald om de onderzoeksvraag goed te kunnen beantwoorden. Er is een onderscheid te maken tussen primaire en secundaire uitkomstmaten. In dit artikel wordt aan de hand van een onderzoek uitgelegd wat uitkomstmaten inhouden, wat het belang ervan is en hoe ze geïnterpreteerd kunnen worden.

Ter illustratie van het gebruik en interpretatie van uitkomstmaten wordt hier onderzoek uit Zweden van Olssen et al. beschreven.1 In dit gerandomiseerd onderzoek met controlegroep is onderzocht wat het effect is van Rhodiola rosea L. op burn-outklachten. Aan het onderzoek deden zestig deelnemers mee. Ze waren verdeeld in gelijke groepen en de controlegroep kreeg een placebo. De interventie met Rhodeliola rosea-extract bestond uit een dagelijkse inname van vier tabletten met 576 mg extract. Het doel van dit onderzoek was om vast te stellen of dagelijkse inname van Rhodeliola rosea-extract gedurende een periode van 28 dagen positieve effecten heeft op het verbeteren van aandacht, de kwaliteit van leven, depressie en symptomen van vermoeidheid bij personen met stressgerelateerde vermoeidheid. Verder werden de ochtendcortisolspiegels in het speeksel gemeten om het anti-stress- en anti-vermoeidheidseffect van Rhodeliola rosea -extract te beoordelen, omdat patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom een hogere cortisolspiegel hebben bij het ontwaken. De onderzoekers gingen ervan uit dat dit vergelijkbaar is voor mensen met burn-outklachten.

Meer informatie:
www.ge-bu.nl/keuze-en-interpretatie-van-uitkomstmaten-in-gerandomiseerd-onderzoek

Lees het gehele artikel vanaf pagina 50 in het VNIG 1/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Olsson EM, von Schéele B, Panossian AG. A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study of the standardised extract shr-5 of the roots of Rhodiola rosea in the treatment of subjects with stress-related fatigue. Planta Med. 2009 Feb;75(2):105-12. doi: 10.1055/s-0028-1088346. Epub 2008 Nov 18. PMID: 19016404.
2. Pines A, Aronson E, Kafry D. Burnout: from tedium to personal growth. New York: Free Press; 1981 26 International Conference on Harmonisation.
3. Bhatt, D. L., Steg, P. G., Miller, M., Brinton, E. A., Jacobson, T. A., Ketchum, S. B., … Ballantyne, C. M. (2019). Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT. Journal of the American College of Cardiology, 73(22), 2791–2802.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter