Onderzoek voor kwaliteitsverbetering
18 Apr, 2024
Door Armelle Demmers
Veel wetenschappelijk onderzoek is erop gericht het effect van een interventie aan te tonen. Er zijn echter ook studies die meer gefocust zijn op het effect van het klinisch handelen. Dat soort studies kunnen goed gebruikt worden voor kwaliteitsverbetering in de praktijk. Wat kun je als praktijkhouder leren van nieuwe inzichten en hoe kun je dat integreren in je dagelijkse handelen? In dit artikel kijken we naar een systematische review uit 2021 over de toepassing van hypnotherapie bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS).1PDS is een chronische aandoening die veel voorkomt. Uit schatting van de Maag Lever Darm Stichting komt het bij tien procent van de Nederlanders voor. De klachten zijn wisselend van aard en kunnen erg ongemakkelijk zijn. Zowel diarree als obstipatie komen voor, want te veel en te weinig beweging van de darm speelt mee. Andere kenmerkende klachten zijn: buikpijn, buikkrampen, een opgezette buik en gasvorming. Factoren als stress en angst verergeren vaak de klachten. De diagnose PDS is vast te stellen met Rome IV-criteria.2 Er zijn vele behandelopties mogelijk, waarvoor een speciale keuzehulp gemaakt is.3 Hypnotherapie is een van de genoemde mogelijkheden.
De onderzoeksgroep van Matthew Krouwel van de Universiteit van Birmingham had zich als doel gesteld de impact te meten van het klinisch handelen van hypnotherapie bij PDS. Ze onderzochten in het bijzonder welke karakteristieken van de patiënt, de behandelaar en van de interventie effect hebben op de PDS-uitkomsten. Ze maakten hiervoor niet alleen onderscheid tussen de verschillende behandelvormen van hypnotherapie, maar ook tussen factoren als behandelduur en het aantal gegeven sessies. Hypnotherapie als behandeling van PDS wordt sinds de jaren tachtig ingezet met een speciale techniek: Gut Directed Hypnotherapy (GHD).1 GHD bestaat doorgaans uit zes tot twaalf sessies, waarbij verschillende rustgevende visualisaties en suggesties voor rust in het spijsverteringskanaal aangereikt worden. Andere mogelijke behandelvormen zijn: hypnotherapie naast cognitieve therapie of als onderdeel van een breder integraal therapieaanbod. Verder kan hypnotherapie bij PDS-patiënten zowel in groepen aangeboden worden als individueel. Uit onderzoek blijkt dat het aantal sessies dat nodig is bij PDS varieert tussen de drie en zestien keer, waarbij de totale behandeltijd varieert van 150 tot 720 minuten.
Lees gehele artikel vanaf pagina 48 in het VNIG 3/24.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Krouwel, M., Farley, A., Greenfield, S., Ismail, T., & Jolly, K. (2021). Systematic review, meta-analysis with subgroup analysis of hypnotherapy for irritable bowel syndrome, effect of intervention characteristics. Complementary Therapies in Medicine, 57, 102672.
2. www.pdsb.nl/diagnose
3. www.pdsb.nl/keuzehulp
4. Ford, A.C., Quigley, E.M., Lacy, B.E., & et al. (2014). Effect of antidepressants and psychological therapies, including hypnotherapy, in irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol., 109(9):1350–1365.
5. Schaefert, R., Klose, P., Moser, G., & Hauser, W. (2014). Efficacy, tolerability, and safety of hypnosis in adult irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis. Psychosom Med., 76(5):389–398.
6. richtlijnen.nhg.org/standaarden/prikkelbaredarmsyndroom-pds#volledige-tekst-tabel14
7. Scholten, R.J.P.M. (2018). Inleiding in evidence-based medicine, klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. SKU: 9789036819770