Orgaantaal

07 Jun, 2012

Door: Henk Fransen

In het vorige nummer heb ik beschreven wat de impact van de geest op het lichaam is en dat elke emotie zich niet alleen naar buiten toe uitdrukt, bijvoorbeeld in een lach of een traan, maar ook naar binnen toe in de werking van bijvoorbeeld hart, longen en lever. Je zou kunnen zeggen dat ons lichaam voortdurend verandert met het wisselen van onze gevoelens en stemmingen.

Hoe beïnvloeden onze gevoelens de organen?
Iedereen heeft weleens meegemaakt dat, bij heftige schrik, het lichaam verstijft, de ademhaling stokt en het hart in de keel bonst. Of, om een prettiger gevoel te nemen, hoe verliefdheid vlinders in je buik geeft.

Elk gevoel heeft daarbij een algemene werking en een meer specifieke werking. Bovenbeschreven schrik en verliefdheid bijvoorbeeld, hebben enerzijds een effect op het hele lichaam, dus op elke cel in het lijf. Anderzijds hebben ze ook een meer specifieke werking, een werking dus op specifieke organen.

Zo wordt in de Chinese geneeskunde aan elk orgaan een bepaald gevoel toegekend. De gezonde uitdrukking van dat gevoel heeft dan een voedende en gezonde uitwerking op dat orgaan en een vastzittend of geblokkeerd gevoel heeft een negatieve uitwerking en kan dat orgaan op den duur ziek maken. Meer informatie: www.henkfransen.nl Het hele artikel is te lezen vanaf pagina 47 van het VNGK 4/12. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter