COCOZ-2 genereert ‘keuzehulp’ voor reguliere zorgverleners
27 Aug, 2024
Door Toine de Graaf
Hoe kunnen reguliere en complementaire zorgverleners beter met elkaar communiceren en samenwerken? Die vraag stond centraal in het project Communicatie en verwijzing Complementaire Zorg (COCOZ), dat in 2019 werd afgerond door het Van Praag Instituut en Louis Bolk Instituut. In 2022-2023 kreeg het een vervolg in COCOZ-2, dankzij financiering van koepelorganisatie RBCZ. In ‘proeftuinen’ in drie regio’s werd voortgeborduurd op de eerdere resultaten. Een interview met Martine Busch (Van Praag Instituut) en Herman van Wietmarschen (Louis Bolk Instituut) over de noodzaak, uitvoering en opbrengst van COCOZ-2.
Het COCOZ-project dat in 2019 tot een afronding kwam, staat inmiddels te boek als COCOZ-1. Destijds werkten vertegenwoordigers van zes complementaire beroepsverenigingen met huisartsen aan het ontwikkelen van tools om de communicatie en samenwerking tussen ‘regulier’ en ‘complementair’ te verbeteren. Dat resulteerde in zeven praktische kaarten, met tal van tips voor complementaire zorgverleners.1 Over de noodzaak van COCOZ-2 zegt Martine: ‘In COCOZ-1 hebben we voor zes verschillende complementaire behandelwijzen evidence ofwel wetenschappelijk bewijs gezocht voor drie indicaties: lagerugpijn, bovensteluchtweginfecties en prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Dat was een goede start, maar is tegelijk vrij beperkt. Er zijn veel meer complementaire behandelwijzen, en die behandelen ook meer indicaties. Bij een behoeftepeiling vanuit RBCZ onder de aangesloten beroepsverenigingen koos de meerderheid voor uitbreiding van het COCOZ-project, met meer therapieën en meer indicaties. Erbij gekomen zijn: depressieve klachten, onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK/ALK), chronische vermoeidheid en burn-out. En waar COCOZ-1 werd uitgevoerd met een aantal individuele beroepsorganisaties, is COCOZ-2 gedaan met de koepelorganisatie RBCZ, waar 25 beroepsverenigingen voor complementaire zorg onder vallen.’
Meer informatie: www.vanpraaginstituut.nl, www.louisbolk.nl
Lees het gehele artikel vanaf pagina 36 in het VNIG 5/24.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Smits, E. (2019). COCOZ: Communicatie en verwijzing Complementaire Zorg. Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg, 3, p. 41-45.
2. RBCZ. (z.d.). Keuzehulp Complementaire Zorg. Geraadpleegd op 18 juli 2024, van rbcz.nu/RBCZ_COCOZ-tool-3-Keuzehulp