Complementaire zorg in zorginstellingen

21 Feb, 2022

Door Ingrid van Dijk

Complementaire zorg in de verpleging is erop gericht het algehele welbevinden en comfort van patiënten te verhogen. Het gaat dan om laagdrempelige handelingen die ingezet kunnen worden door zorgprofessionals bij niet ziektespecifieke klachten als angst, onrust, stress of slaapproblemen. Na een voetmassage kan de patiënt die niet kon slapen ineens rustig in slaap vallen. De oudere in het verpleeghuis, die ’s morgens met aandacht wordt gedoucht en ingesmeerd met een lekker geurende bodylotion, zit even later tevreden in de huiskamer. Hoe mooi zou het zijn als deze vorm van zorg veel breder wordt ingezet?

Petra van Mil, oud-voorzitter van de afdeling Complementaire Zorg van de V&VN, vertelt uit eigen ervaring wat daar naar haar idee voor nodig is. Het gaat daarbij in alle gevallen over de verpleegkundige complementaire zorg, bestaande uit eenvoudige en korte interventies, die alle zorgmedewerkers zouden kunnen leren en uitvoeren. Denk aan een voet- of handmassage, gebruik van de geur van etherische oliën of kruiden, muziek, ontspanningstechnieken en energetische interventies zoals healing touch en therapeutic touch. Meestal volstaat hiervoor een korte cursus. Het gaat dus niet over de zorg die de hiervoor speciaal opgeleide therapeuten verrichten.

Zelf begon ze in 1975 als verpleegkundige in een ziekenhuis, maar stopte hier na een tijd mee, omdat ze vond dat er te veel nadruk lag op de kwalen en er te weinig aandacht was voor de mens erachter. Na allerlei omzwervingen, waaronder therapeutschap in de massage- en orthomoleculaire therapie en mesologie, is ze nu weer terug bij haar oude vak. Momenteel is ze avond-weekend-nachthoofd bij een grote instelling met verschillende verpleeghuizen, en aanspreekpunt voor alle zorgmedewerkers en de familie van bewoners. ‘Hier ligt toch mijn hart. Juist in die basiszorg. Ik denk dat mensen die zelf op zoek gaan naar complementaire zorg die toch wel vinden. Ik wil vooral de mensen in de ziekenhuizen en de verpleeghuizen dat stukje extra bieden dat er op dit moment niet altijd is. Ik laat hier nu ook weer meer mensen ermee kennismaken, zowel patiënten als medewerkers.’ Petra staat open voor samenwerken met complementair therapeuten. Maar bij bijvoorbeeld oncologische patiënten in een hospice en op verpleegafdelingen kan het realiseren en de vergoeding van die zorg een drempel zijn. Haar hart ligt ook veel meer bij het bieden van de zorg dichtbij, in plaats van zorg op afspraak.

Meer informatie: www.venvn.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 52 in het VNIG 2/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Busch, M., Jong M. en Baars E. (2015) Complementaire zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen en GGZ-instellingen. Eerste Nederlandse inventarisatie. Uitgevoerd in opdracht van het Van Praag Instituut en het Louis Bolk Instituut.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter