Fascia: Wat het is en wat het doet
26 Aug, 2019
Door Els Smits
Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van het boek ‘Fascia: What it is and why it matters’ van David Lesondak.1 Reden voor Hanneke Heij, directeur van Triggerpointcoach om hem uit te nodigen ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de opleiding. David verzorgde op een feestelijke symposiumdag twee lezingen en in de pauze was er gelegenheid voor een interview met hem.
David Lesondak heeft een praktijk in structural integration, viscerale manipulatie, anatomy trains en fasciale stretchtechnieken bij het Center for Integrative Medicine aan het medisch centrum van de universiteit van Pittsburgh. Hij begon 27 jaar geleden als massagetherapeut en ontdekte gaandeweg de fascia als de ontbrekende schakel in zijn werk. De fascia herinnert hem eraan dat in het lichaam alles met elkaar verbonden is en zo kijkt hij ook naar zijn cliënten. Klein voorbeeld daarvan: als iemand heuppijn heeft, maar David ziet ook een lichte kanteling in de borstkas, dan weet waar hij aandacht aan moet besteden in de behandeling.
Fascia is een weefsel én een systeem van krachtoverdracht door het gehele lichaam. Het bestaat voornamelijk uit collageen met een bepaalde mate van vloeistof. De enorme trekkracht van fascia komt voort uit het feit dat collageen is opgebouwd uit een drievoudige helix van collageenvezels. Het maakt fascia net zo flexibel als sterk. Het fasciaweb als geheel vormt een doorlopende structuur door het hele lichaam, waarin alles met elkaar verbonden is. Het is een vezelig netwerk dat zich als één enkele continuïteit door het gehele lichaam voortzet, in elke spier, elk bot, overal, vanaf de onderkant van de huid doorlopend tot in de celkern. Fascia zorgt daarbij zowel voor scheiding als voor verbinding.
Neem een spier: Daar zet niet alleen de fascia rondom de spier zich voort in kleinere spierbundels, maar ook steeds verder en dieper rond elke individuele spiervezel. Stel je voor dat je een keer niet al die witte lagen om de spier wegsnijdt in de snijzaal, maar juist alle spieren verwijdert. Dan krijg je een beeld van het macro-aspect van het fascianetwerk of -systeem dat door dat het lichaam loopt. Macro, omdat zoals gezegd fascia ook verder doorloopt in die spier die je net verwijderd hebt. Vanuit het beeld van zo’n driedimensionaal netwerk wordt het begrijpelijker waarom fascia ook wel het zachte skelet wordt genoemd. De botten vormen het harde skelet en de fascia het zachte skelet.
- David Lesondak. Fascia: wat het is en wat het doet. 2019. Uitgeverij Samsara. ISBN 9789492995179.