Opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg
26 Aug, 2020
Door Paula Kragten
Dat ademhalingsoefeningen en massagetechnieken een gunstig effect kunnen hebben op patiënten met bijvoorbeeld angst, stress en slaapproblemen, zal geen verrassing zijn. Verpleegkundigen die deze interventies op een verantwoorde manier willen toepassen, en willen leren hoe zij deze complementaire zorg ook daadwerkelijk in hun organisatie kunnen implementeren, kunnen hiervoor sinds kort een tweejarige post-hbo-opleiding volgen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN VDO). ‘Met deze opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg ging een langgekoesterde wens van veel verpleegkundigen én van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) in vervulling’, zegt opleidingscoördinator Marion Giesberts. Aanleiding voor een interview.
Met de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg (VCZ) had HAN VDO een primeur. De tweejarige post-hbo-opleiding – opgezet in nauwe samenwerking met de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) – stoomt cursisten klaar voor een rol als ambassadeur complementaire zorg. Zij kunnen na afronding van de opleiding aan de slag binnen de eigen instelling, in de regio of zelfs landelijk. HAN VDO is vooralsnog de enige hogeschool in Nederland die deze studie aanbiedt. ‘Logisch’, zegt opleidingscoördinator Marion Giesberts, die aan de wieg stond van de studierichting. ‘Het werken vanuit biopsychosociaal model kom je in al onze opleidingen tegen.’ Ze is oprecht trots op de eerste lichting cursisten. ‘Echte pioniers zijn het, die ongelooflijk veel credits verdienen. Het zijn stuk voor stuk intrinsiek gemotiveerde mensen met veel werkervaring, die het voortouw durven nemen binnen hun eigen organisatie.’
Wie een afgeronde bacheloropleiding, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4 of 5) of inservice-opleiding heeft, bij het afronden van de opleiding over een geldige BIG-registratie beschikt én enige jaren praktijkervaring heeft, kan zich voor de VCZ-opleiding aanmelden. Een twintigtal cursisten stroopte het eerste leerjaar de mouwen op. ‘Mensen met allerlei achtergronden; verpleegkundigen op hbo- en mbo-niveau, werkend als wijkverpleegkundige, in een instelling voor dementerende ouderen, op de afdeling neonatologie of in een hospice.’ Mensen die het klappen van de zweep kennen. Specifieker: ‘Mensen die de beperkingen zien van de medisch georiënteerde, reguliere zorg. Overigens valt op dat zowel vriend als vijand onbekend is met het feit dat veel complementaire zorg theoretisch verklaarbaar is ofwel evidence-based’, zegt Marion Giesberts.