Vriendschap sluiten met je lichaam
20 Oct, 2021
Door Marlene van Lier
Het lichaam kan een bron van welbevinden, genot en wijsheid zijn, maar ook van pijn en schaamte. Als je klachten hebt waar je geen grip op krijgt, kan het moeilijk zijn deze te leren accepteren zoals ze zijn. Dat kan leiden tot gevoelens van wantrouwen, boosheid of frustratie ten aanzien van het lichaam. Door de stress die daarmee gepaard gaat, kunnen klachten verergeren en kan een vicieuze cirkel ontstaan. Hoe sluit je vriendschap met je lichaam, ook als het pijn doet en het je belemmert te leven zoals jij wilt?
Op een dag verscheen Cecile in mijn praktijk. Ze had in de afgelopen twee jaar zonder succes meerdere (psycho)therapeuten bezocht in verband met een onbestemd onrustig gevoel in haar lichaam, voorafgaand aan opvliegers. Het was een algeheel lichamelijk onbehagen, af en toe met hartkloppingen en misselijkheid en vooral met veel onrust. De klachten maakten haar erg van streek en ze piekerde voortdurend over wanneer ze er nu eens vanaf zou komen. Elke keer dat haar klachten opspeelden, werd zij angstiger en nam het piekeren toe, waardoor het gevoel van onbehagen en onrust toenam evenals haar gevoel van machteloosheid dat ze maar niet van de klachten afkwam. Het maakte haar onzeker en beïnvloedde haar hele leven. Ze was ten einde raad.
Dit is zomaar een voorbeeld van een verhaal zoals ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk. Doordat mensen als Cecile zich identificeren met hun klachten, wordt dit het centrum van hun aandacht en gaat hun leven om de klachten draaien. Sommige mensen gaan zichzelf vergelijken met wie ze waren en wat ze konden voordat ze klachten hadden. Voor hen vormen de klachten een verlies van identiteit, sociale rollen en levensdoel, waardoor gevoelens van rouw en verdriet op de voorgrond komen staan. Andere mensen denken dat zij iets verkeerd doen, of niet hard genoeg hun best doen waardoor de klachten niet overgaan of telkens terugkeren. Ik merk vaak dat deze mensen boos worden op zichzelf en hun klacht als een straf zien voor slecht gedrag. Zij worden vaak verbitterd, vijandig, streng en hard voor zichzelf en daarmee ook voor anderen.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 30 in het VNIG 6/21.
Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.
Bronvermelding:
1. Eugene T. Gendlin. Focusing. (1982). New York: Bantam Doubleday Dell Publishing Group Inc. ISBN 9780553278330
2. Richard C. Miller. (2010). Yoga Nidra, A Meditative Practice for Deep Relaxation and Healing. Louisville: Sounds True Inc. ISBN 9781591797586
3. Ann Weiser Cornell & Barbara McGavin. (2002). The Focusing Student’s and Companion’s Manual Part One and Part Two. Berkeley: Calluna Press.