Zielsgelukkig in de hulpverlening
14 Jun, 2011
Door: Anitsa Kronenberg
Dat steeds meer mensen zich openstellen voor grensoverschrijdende ervaringen, was een belangrijk onderwerp op het symposium ‘Zielsgelukkig in de hulpverlening’. Sterker nog, zelfs één op de vier Nederlanders geeft aan op de een of andere wijze met een overledene contact gehad te hebben. Dus eigenlijk is dat helemaal niet zo’n zeldzaam of buitengewoon verschijnsel. Dat was de boodschap van prof. dr. Hans Gerding, de eerste spreker van het evenement, die vertelde over zijn onderzoek naar telepathie en bijzondere ervaringen.
Het symposium vond plaats op 14 april in Soesterberg en werd georganiseerd door de stichting OPV (Opleiding Persoonsontwikkeling en Vorming) en het opleidingsinstituut RTN (Reïncarnatie Therapie Nederland). Het doel van dit symposium was een brug te slaan tussen intuïtie en ratio en meer in het bijzonder de reïncarnatietherapie en de reguliere zorg. De kern van alle lezingen was de MELSvisie. De letters staan voor Mentaal, Emotioneel, Lichamelijk en Spiritueel. Omdat de wetenschap en de reguliere zorg met name het S-deel van de mens niet alleen niet benaderen maar vaak zelfs ontkennen, zien zij eigenlijk maar de ‘halve’ mens, en kunnen ze ook maar ‘halve’ therapie bedrijven.
‘Is deze woede een manier om het verdriet niet
te voelen dat eronder zit’
Geen wonder dat Gerding heeft geconstateerd dat 53% van de mensen met een hulpvraag over een buitenzintuiglijke ervaring zich niet geholpen voelt, ontevreden is over huisarts of het reguliere circuit. Tien procent van de psychologen meldt dat hun cliënten wel eens over buitengewone ervaringen hebben gesproken terwijl 84% van deze beroepsgroep niets over dit onderwerp geleerd heeft in hun opleiding. Het weinige dat daarin wel verteld werd was dat het om psychose of dissociatie zou gaan.