De invloed van ons voedingspatroon op onze geest
14 Apr, 2014
Door: Yvonne van Stigt
Jarenlang aten we zoals onze voorouders. In Nederland was dat ’s morgens en ’s middags een broodmaaltijd en ’s avonds aardappelen, vlees en groenten. Tussendoortjes kenden we niet en pakjes en zakjes bestonden niet. In de jaren 70-80 van de vorige eeuw kwam daar een verandering in. De voedingsindustrie begon toen met het ontwikkelen van kant-enklaarproducten. Iets wat hand in hand liep met een toenemende automatisering en de gemaksmaatschappij. Veel te lang stonden we er niet bij stil dat deze ontwikkelingen grote gevolgen konden hebben.
Parallel aan die ontwikkeling zien we steeds meer kinderen en volwassenen met depressie, angsten, ADHD, autisme, burn-out en chronische vermoeidheid. Door onder meer het werk van Lucas Flamend is duidelijk aan het worden dat er bij al deze aandoeningen sprake is van een ontregeling van het stresssysteem. Al sinds de oertijd zijn wij toegerust met een zeer doeltreffend stresssysteem, dat op alle vormen van stress op dezelfde manier reageert. Dat kan een beer achter een boom zijn, een mobiele telefoon in je broekzak of een werkweek van 80 uur, dat maakt voor het stresssysteem niet uit.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 29 in het VNGK 3/14.
Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.