Reflexpunt: Doordenkers in de krant

02 Apr, 2012

Door: Ria Teeuw

In de afgelopen tijd ben ik een paar keer aangenaam verrast door krantenberichten. Zo las ik dat atleten enorm opknappen van massage. Maar dat bleek niet te komen door het wegmasseren van melkzuur of andere afvalproducten, zoals tot nog toe werd aangenomen. Want als je slechts één been liet masseren dan was na afloop het melkzuurniveau identiek aan dat van het been dat nog niet gemasseerd was. Toch herstelden de spiercellen veel vlugger. Ik zou zeggen: wetenschap, duik er maar lekker in! In de complementaire geneeskunde weten we allang dat je met massage ook de productie van gezondheidsbevorderende hormonen stimuleert.

Hersengolven
Ook weten we dat onze manier van denken en in het leven staan van grote invloed is op onze gezondheid. Puur door de logica dat geest en lichaam niet los van elkaar functioneren. Veel complementaire geneesmethoden zetten het brein bewust en zeer actief in bij het helingsproces. Denk aan focusing, Simontontherapie, maar ook geleide meditaties en visualisaties. Niet voor niets werd een aantal jaren geleden the Secret een daverend succes. Dat ging niet zozeer over gezondheid en het holistische principe, maar het droeg vooral de boodschap uit dat je je brein zo kunt programmeren dat je wens in principe al werkelijkheid voor je is. Alles zou binnen je bereik liggen. Ik moest daaraan denken toen ik het volgende interessante krantenbericht tegenkwam over de introductie van een nieuwe game: Mindout, een computerspel dat bestuurd wordt met hersengolven van de gamer. Deze stuurt daarmee een balletje op het scherm aan om blokjes kapot te maken. Hoe geconcentreerder hij is, hoe groter het balletje, hoe groter het succes. Bij het spel hoort een headset, de Mindwave, die de hersengolven meet.

Science fiction
Het viel me op dat het bericht opende met een vergelijking met Star Wars. Bedoelde de schrijver soms dat science fiction werkelijkheid was geworden? ‘De techniek is een innovatie’, stond verderop. Als het ware hoorde ik de juichende ondertoon alsof de journalist deze kreet hardop tegen me uitsprak. Ik zag die ‘innovatie’ niet zo en bedacht dat deze man vast nooit van holistische geneeskunde had gehoord, anders had hij daarmee wel verband gelegd. Dat doe ik natuurlijk wel, want het laatste decennium ben ik behoorlijk getraind om alles wat om me heen gebeurt en wat ik meemaak in een groter verband te zien. Ook herinnerde ik me dat ik jaren geleden was geraakt door de uitspraken ‘Wat zich binnenin ons bevindt, nemen we ook buiten ons waar’. En ‘Alles wat we creëren, bestaat al binnenin ons’. Dat zijn echte hersenkrakers die je regelmatig kunt herkauwen. Net als: ‘Alle structuren die we met het menselijk oog kunnen waarnemen, zijn letterlijk vertegenwoordigd in onze hersenen’. Interessant! Met deze achtergrondinformatie wordt het krantenbericht steeds intrigerender. Deze game zou wel eens het ultieme bewijs kunnen leveren van wat we kunnen creëren puur door ons te concentreren. En die vaardigheid zien we nu gespiegeld door zo’n spel. Misschien was het gewoon een kwestie van tijd dat Mindout zou worden uitgevonden. De volgende stap, zo mijmerde ik, wordt de ontdekking dat de headset overbodig is. Maar dat gaat vast nog enkele decennia duren. O ja, het artikel sluit af met een advies. Weliswaar gericht tot de gamer, maar ook bruikbaar in groter verband: ‘Je moet wel koel blijven, anders gaat je scherm trillen.’ Weer zo’n doordenker!

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter